620
Μετράμε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι | Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ο χαλβάς

Χρυσαυγή Μπόμπολα 4 Μαρτίου 2022, 12:23
Μετράμε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι
|Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ο χαλβάς

Χρυσαυγή Μπόμπολα 4 Μαρτίου 2022, 12:23

Για δες ρε ένα χαλβά! Αυτή είναι μια εντελώς κυριολεκτική φράση παρόλο που εσύ αλλιώς την εξέλαβες, και μη μου πεις όχι! Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω αυτή την υποτίμηση, στην οποία υπόκειται ο χαλβάς. Δηλαδή τί; Τον βρίσκεις ηπίων τόνων, ήρεμο κι ανεκτικό και τον περιγελάς, τον κάνεις meme, τον υποτιμάς;

Εγώ θα σου πω πως σ΄ αυτούς τους χαλβάδες καταλήγουμε τελικά εμείς οι γυναίκες αφού έχουμε προηγουμένως φάει τα μούτρα μας σε αδιέξοδες σχέσεις με σουφλέ σοκολάτας, που δε φούσκωσαν ποτέ και Sacher Torte που τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Σ΄ αυτούς βρίσκουμε παρηγοριά κι απάγκιο, δίνοντάς μας τη σιγουριά που αποζητάμε.

Ο χαλβάς παραμένει σταθερός στις απόψεις του στο πέρασμα του χρόνου και γι΄ αυτό το λόγο μάς είναι πάντα οικείος. Ηρεμη δύναμη, χωρίς να σε γεμίζει ανασφάλειες για το αν θα κόψει η σαντιγί ή αν θα φουσκώσει η μαρέγκα. Ο χαλβάς είναι εκεί για να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια. Είναι αποφασισμένος να πετύχει ….η σχέση σας! Δεν θα σε στρεσάρει κι ούτε θα κάνει παιχνίδια και τσαλίμια μέχρι να σου κάτσει. Δε θα σ΄αφήσει ποτέ στο «διαβάστηκε». Αντιθέτως θα είναι σε δέκα λεπτά στο πιάτο σου απ΄τη στιγμή που θα τον επιθυμήσεις,  ζεστός και τρυφερός, έτοιμος να σε γεμίσει θαλπωρή.

Ο χαλβάς είναι ο ιδανικός πατέρας για τα παιδιά σου. Σοβαρός, μετρημένος… πάντα σε φλιτζάνια, σταθερός. Δεν πίνει, δεν καπνίζει. Είναι ο άντρας που ονειρεύεται κάθε μάνα για την κόρη της. Ενας εύκολος άνθρωπος που τιμά τις παραδόσεις και νηστεύει όλη τη Σαρακοστή. Θα σ΄ έχει βασίλισσα.

Εν αντιθέσει με τ΄ όνομά του, δε χαλβαδιάζει εδώ κι εκεί σαν κάτι μπακλαβάδες που τη μια πάνε με αμύγδαλο, την άλλη με καρύδι, κι αν βαρεθούν δοκιμάζουν και το φιστίκι. Για να μη σου πω ότι καμιά φορά θέλουν και μιξ ξηρών καρπών … Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου!

Είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που δίνει απλόχερα χώρο να λάμψουν γύρω του οι ταραμάδες και τα τουρσιά την Καθαρά Δευτέρα. Έχει μάθει να κάνει υποχωρήσεις για μια σχέση περιμένοντας υπομονετικά, τελευταίος τη σειρά του ως κέρασμα σε επαρχιακές ταβέρνες. Δεν είναι παρτάκιας, αντιθέτως προσαρμόζει τη γλύκα του ανάλογα με τις ανάγκες της συντρόφου του. Είναι αυτός που θα κάνει τα πάντα για να σε ευχαριστήσει και θα το πετύχει!

Ο χαλβάς, φίλη μου, είναι εγγύηση. Τώρα λοιπόν άκου με προσεκτικά. Κι εγώ σου έχω όλα τα κόλπα, που θα τον ρίξουν στο πιάτο σου σαν ώριμο φρούτο. Μην ανησυχείς! Δυο τρία πραγματάκια θα κάνεις και τον έχεις του χεριού σου. Η σχέση με ένα χαλβά δεν παχαίνει, ομορφαίνει!

Λίγα λόγια για να γίνει η ζωή σου πιο εύκολη:

Μονάδα μέτρησης για να φτιάξεις αυτή τη συνταγή χαλβά είναι μια κούπα ή ένα φλιτζάνι όσο μεγάλο το θες εσύ! Τί εννοώ; Εχει τύχει να φτιάξω χαλβά σε ατομική μερίδα μετρώντας τα πάντα με φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ και φτιάχνοντας το σιρόπι σε ένα μικρό μπρίκι. Αλλη φορά έτυχε να φτιάξω δόση για πολλά άτομα χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης μια τεράστια κούπα και έφτιαξα έτσι μια ολόκληρη φόρμα του κέικ. Τις περισσότερες φορές όμως χρησιμοποιώ ένα μέτριο φλιτζάνι γαλλικού καφέ και μετράω εκεί τα υλικά ώστε να βγουν περίπου  3-4 μέτριες μερίδες ίσα-ίσα για να φάμε όλοι μια φορά. Ετσι φτιάχνω χαλβά πάντα φρέσκο και ζεστό χωρίς να αναγκαζόμαστε να τρώμε μια ολόκληρη βδομάδα μέχρι να τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη συνταγή που σου δίνω εσύ αποφασίζεις πόση ποσότητα θα φτιάξεις κάθε φορά, αλλά εγώ για ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: ότι η γεύση του θα είναι πάντα το ίδιο καλή ΑΝ και μόνο ΑΝ μετράς με την ίδια μονάδα μέτρησης κάθε φορά όλα τα υλικά της συνταγής!

Δείτε εδώ τη συνταγή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...