228
Χαράζουμε το φύλλο πριν ψήσουμε τη μηλόπιτα για να φύγει ο ατμός | Shutterstock

Μηλόπιτα, με φύλλο πάνω κάτω

Μαρίλη Κουβαρά 9 Νοεμβρίου 2019, 09:04
Χαράζουμε το φύλλο πριν ψήσουμε τη μηλόπιτα για να φύγει ο ατμός
|Shutterstock

Μηλόπιτα, με φύλλο πάνω κάτω

Μαρίλη Κουβαρά 9 Νοεμβρίου 2019, 09:04

Συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

Αργότερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο», «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», γνωστό και στην αγγλική ως «An apple a day keeps the doctor away», «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει» και άλλα πολλά…

Αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και τη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακά γλυκό του κουταλιού, τα Granny Smith είναι ιδανικά για στρούντελ, τα Starking και τα Golden Delicious για μηλόπιτα, ενώ τα Jonagold μαζί με τα Granny Smith και τα Golden Delicious είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Αν και το μήλο έφτασε στην Αμερική τον 17ο αιώνα, η μηλόπιτα αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό γλυκό των ΗΠΑ. Η φράση «As American as apple pie», που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ο,τιδήποτε είναι «τυπικό» της αμερικανικής κουλτούρας, τα λέει όλα!

Δείτε τη συνταγή εδώ