210
Το ρύζι αντικατέστησε τον χόντρο σε μια παραδοσιακή συνταγή με μελιτζάνες | Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μελιτζανοπίλαφο

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 21 Αυγούστου 2017, 19:07
Το ρύζι αντικατέστησε τον χόντρο σε μια παραδοσιακή συνταγή με μελιτζάνες
|Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μελιτζανοπίλαφο

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 21 Αυγούστου 2017, 19:07
Με τις τελευταίες μελιτζάνες του μπαξέ που είχαν ξεχαστεί στο ψυγείο –και μάλιστα ήταν «κακοτερένιες» όπως λέμε στην Κρήτη – και με μια χούφτα ρύζι φτιάξαμε ένα πρόχειρο καθημερινό φαγάκι οικονομικό και υγιεινό. Ο συνδυασμός του ρυζιού με λαχανικά παντός είδους δίνει σε όλη την Ελλάδα μερικά από τα πιο δημοφιλή καθημερινά πιάτα.
Οι μελιτζάνες  (και άλλα λαχανικά) συνδυάζονται στην Κρήτη με χόντρο (σπασμένο στάρι) και με ξινόχοντρο ακόμη και στις μέρες μας. Όταν νηστεύουμε βάζουμε χόντρο, όταν δεν νηστεύουμε ξινόχοντρο. Σε διάφορες αναλογίες. Σε κάποια μαγειρέματα υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Ο χόντρος ή ο ξινόχοντρος μπαίνουν περισσότερο για να δέσουν τη σάλτσα και για να γίνει πιο χορταστικό το φαγητό.  Σε κάποια άλλα υπερισχύει ο χόντρος και η μελιτζάνα και άλλα λαχανικά απλώς γαρνίρουν. Όταν το ρύζι απέκτησε προσιτή τιμή, αντικατέστησε σε πολλά φαγητά το σπασμένο στάρι.
 Έτσι, το μελιτζανοπίλαφο είναι στην ουσία εξέλιξη μιας συνταγής  που ήθελε να παντρεύονται οι μελιτζάνες με χόντρο. Παρόλο που με το στάρι το πιάτο γίνεται πιο υγιεινό (και πιο νόστιμο  ισχυρίζονται αρκετοί), πιο συνηθισμένο και πιο εύκολο είναι με το ρυζάκι. Το έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το χόντρο. Μελιτζάνες υπάρχουν ακόμη και μάλιστα υπαίθριες και το φαγάκι αυτό είναι μια λύση, γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη.