351
| Νεκταρία Κοκκινάκη

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Νεκταρία Κοκκινάκη 18 Φεβρουαρίου 2019, 05:01

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Νεκταρία Κοκκινάκη 18 Φεβρουαρίου 2019, 05:01

Ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο και έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε σε κάθε εποχή μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα. Όμως ζούμε και σ’ ένα τόπο με τεράστια γαστρονομική παράδοση, που μας δίδαξε ότι το κάθε τι που μας χαρίζει η φύση μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς τρόπους, όπως με τα φρούτα μπορούμε να τα κάνουμε υπέροχα γλυκά και μαρμελάδες.

Βλέπετε, τις παλιές εποχές οι νοικοκυρές ήταν και καλές ζαχαροπλάστισσες και ιδιαίτερα οι νοικοκυρές της Ανατολικής Κρήτης είναι φημισμένες για την μεγάλη ποικιλία γλυκών που φτιάχνουν. Δεν το λέω για να παινέψω τον τόπο μου αλλά είναι γνωστό ότι κάθε τόπος έχει και τις δικές του χάρες και κάθε τόπος έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει.

Στο χωριό μου, το γλυκό του κουταλιού, όπως συνηθίζεται να λέμε τα γλυκά από φρούτα, και οι μαρμελάδες ήταν σε όλα τα σπίτια. Οι παλιές νοικοκυρές ήταν ασυναγώνιστες σε αυτά τα γλυκά, γέμιζαν τα γυάλινα βαζάκια τους και τα έκλειναν σε ένα ντουλάπι.  Για να σας πω την αλήθεια όταν ήμασταν μικρά παιδιά ξέραμε, που τα φύλαγε η γιαγιά μας, και το μόνο που ψάχναμε να βρούμε είναι ένα μικρό κουταλάκι για να «ληστέψουμε» το αγαπημένο μας γλυκό. Όταν το έπαιρνε χαμπάρι η γιαγιά ήξερε ποιοι ήταν οι «ληστές».

Τις εποχές εκείνες στα χωριά δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία και μάλλον δεν χρειαζόταν γιατί κάθε νοικοκυρά φρόντιζε να έχει όλο το χρόνο τα δικά της γλυκά. Στα γλυκά του κουταλιού και στις μαρμελάδες που φτιάχνανε από αυτά,  δεν υπήρχε συνταγή γραμμένη σε τετράδιο αλλά στη μνήμη τους. «Εγώ παιδί μου τα ‘χω στο μυαλό μου». Έτσι μου λέγανε οι γιαγιάδες και παλιές νοικοκυρές του χωριού. «Να, κοίταζε να μαθαίνεις». Τα πάντα γραφόταν στο μυαλό τους. Έτσι μαθαίνανε και τους χορούς τους ακόμα και «βελονιές» στα κεντήματα τους.

Και τώρα που είναι χειμώνας και τα πορτοκάλια έχουν ωριμάσει, είναι καιρός να κάνω μια μαρμελάδα, όχι τόσο για μένα αλλά για τους γιούς μου. Είναι σκέτη γλύκα αλλά και πειρασμός. Μπείτε και εσείς στον πειρασμό να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα πορτοκαλιού, τώρα που είναι η εποχή του.

Και φυλάξτε τη σε αποστειρωμένα βάζα!

Δείτε τη συνταγή εδώ