305
| Νεκταρία Κοκκινάκη

Τα Κρητικά: Μαραθόπιτες

Νεκταρία Κοκκινάκη 11 Φεβρουαρίου 2019, 08:55

Τα Κρητικά: Μαραθόπιτες

Νεκταρία Κοκκινάκη 11 Φεβρουαρίου 2019, 08:55

Είναι κάποιες κρητικές γεύσεις που η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο.  Μια από αυτές είναι οι μαραθόπιτες που φτιάχνονται με το πιο αρωματικό χόρτο της εποχής, το μάραθο. Τώρα είναι η εποχή, που η γη σού δίνει απλόχερα μεγάλη ποικιλία χόρτων.

Για εμάς τους Κρητικούς τα χόρτα είναι μια από τις πιο πολύτιμες τροφές και για αυτό οι κρητικές νοικοκυρές βρήκαν τρόπους να φτιάχνουν πολλά είδη από πίτες. Με φύλλο χοντρό ή πολύ λεπτό, με σχήμα στρογγυλό, τετράγωνο, τρίγωνο, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, φτιάχνουν πίτες είτε στο φούρνο ή τηγανιτές με κρητικό λάδι.

Αυτό όμως που έχει πιο μεγάλη αξία είναι ότι μάθαμε να μαζεύουμε τα χόρτα μόνοι μας από τη φύση. Θέλουμε να πάρουμε ένα μαχαίρι, μια τσάντα και να κάνουμε ένα περίπατο στα χωράφια, κοντά στο χωριό, για να μαζέψουμε χόρτα. Δεν μας κάνει κόπο, μας αρέσει, μας διασκεδάζει, μας ενθουσιάζει. Και τα θέλουμε όλα. Όσο μαζεύουμε τόσο  περισσότερα θέλουμε, μέχρι να δούμε ότι η τσάντα μας ή το καλάθι μας γέμισε, μαζί με την ψυχή μας.

Θέλουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας στο μέγιστο. Το μεγάλο όμως βάσανο ξεκινά μετά με το καθάρισμα τους. Θέλει χρόνο και υπομονή. Όμως όσο και να κουραστούμε ξέρουμε ότι η νοστιμιά τους θα μας αποζημιώσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής γης είναι ότι από τις αρχές του χειμώνα μια μεγάλη ποικιλία χόρτων εμφανίζονται. Κάθε φορά και διαφορετικά.

Τώρα που οι μαραθιές άρχισαν να πρασινίζουν και να σκορπούν την μυρωδιά τους, ακόμα και σε ένα φύσημα του αέρα, είναι η ώρα να βγούμε να μαζέψουμε άγρια μάραθα. Τώρα να σας πω την αλήθεια, με πρόλαβε η μάνα μου και μου έστειλε από το χωριό μαζί με άλλα χόρτα. Ώρα, λέω και εγώ, να κάνω μαραθόπιτα. Πράσα και ξερό κρεμμύδι έχω, σπανάκι και σέσκουλα πήρα από το μπακάλικο… και να τι έφτιαξα.

Δείτε τη συνταγή εδώ