Advertisement

1080
Με Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ ετοιμάζουμε ντρέσινγκ για σαλάτα, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά | Shutterstock

Μαγειρεύουμε με Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Δεκεμβρίου 2018, 15:00
Με Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ ετοιμάζουμε ντρέσινγκ για σαλάτα, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά
|Shutterstock

Μαγειρεύουμε με Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Δεκεμβρίου 2018, 15:00

Το γιαούρτι δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας. Γιατί εκτός από την απόλαυση που προσφέρει όταν το τρως σκέτο, με μέλι ή μαρμελάδα, με ψιλοκομμένα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, και ξηρούς καρπούς, οπότε έχεις ένα υπέροχο πρωϊνό, δεκατιανό, σνακ και επιδόρπιο, και οπωσδήποτε παγωμένο (δείτε εδώ τη συνταγή του frozen yogurt), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες συνταγές. Μπορεί να αντικαταστήσει τη μπεσαμέλ στον μουσακά, μπαίνει σε πίτες και κέικ, σε ντρέσινγκ και μαρινάδες!

Τις προάλλες, λοιπόν, το στοίχημα, ήταν να το χρησιμοποιήσω σε όλα τα πιάτα που θα έβγαιναν στο κυριακάτικο τραπέζι με φίλους. Το έκανα και όλοι ευχαριστήθηκαν πολύ. Για την περίσταση διάλεξα το θαυμάσιο Στραγγιστό της ΜΕΒΓΑΛ, ένα βραβευμένο γιαούρτι που ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του και είναι ιδανικό για φαγητά και γλυκά.

Mε Στραγγιστό της ΜΕΒΓΑΛ, τα φαγητά μας γίνονται καλύτερα

Εφτιαξα μια απλή σαλάτα με ροδέλες αγγουριού, κρεμμυδιού και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι περιχυμένη με δροσερό ντρέσινγκ γιαουρτιού ενώ το ορεκτικό μας ήταν βραστά αβγά κομμένα στη μέση, γεμιστά με κρέμα αβοκάντο – γιαουρτιού.

Για το κυρίως είπα να διαλέξω ανάμεσα σε πικάντικα κεφτεδάκια, όπως τα κάνουν οι Ινδοί με σάλτσα κάρι και γιαούρτι Στραγγιστό της ΜΕΒΓΑΛ και στο κοτόπουλο Tikka Masala, ένα κλασικό πιάτο της ινδικής κουζίνας που δεν λείπει από κανένα ινδικό εστιατόριο και σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή το κοτόπουλο μαρινάρεται σε γιαούρτι και μπόλικα μπαχαρικά πριν μαγειρευτεί.

Μους γιαουρτιού με μαρμελάδα φράουλα

Οι επισκέπτες μου όμως προτιμούσαν τα κεφτεδάκια κι εγώ δεν ήθελα να τους χαλάσω το χατήρι. Τα επιδόρπιά μας ήταν δύο, τα απλούστερα του κόσμου: γιαούρτι με μέλι και διάφορους ξηρούς καρπούς και μια μους που έφτιαξα χτυπώντας γιαούρτι με λίγη μαρμελάδα φράουλα και φρούτα του δάσους (μισή-μισή). Μετά την έβαλα στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να τη σερβίρω. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Ντρέσινγκ με Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

Σαλάτα με αγγουράκι και ντρέσινγκ γιαουρτιού

Υλικά
½ κεσεδάκι Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

1/3 κεσεδάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1-1 ½  κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.τ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, μηλόξυδο ή ρυζόξυδο
½ κ.τ.γλυκού αλάτι και ¼ κ.τ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο και ροζ πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Ως μέτρο χρησιμοποίησα τον κεσέ του γιαουρτιού. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Βάζουμε το ντρέσινγκ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε τη σαλάτα. Σημειώστε ότι μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Αυτό το απαλό ντρέσινγκ δεν προορίζεται για να συνοδεύσει απλά ένα μπολ με ροδέλες αγγουριού. Ταιριάζει σχεδόν με κάθε σαλάτα, από τη χωριάτικη  μέχρι μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με κομματάκια σέλερι, κύβους πράσινου μήλου και καρύδια, σερβίρεται ως ντιπ μαζί με μπαστουνάκια λαχανικών, ακόμη και πλάι σε ψητά κρέατα.

Βραστά αβγά με κρέμα αβοκάντο και Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

Αβγά γεμιστά με κρέμα αβοκάντο – γιαουρτιού

Υλικά
6 αβγά βραστά σφιχτά
½ κεσεδάκι Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ
1 ώριμο αβοκάντο, τη σάρκα του
½ κ.τ.σ χυμό λεμονιού ή λάιμ
½ κ.τ. γλυκού αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο φρέσκο κόλιαντρο (ή μαϊντανό) ψιλοκομμένο

Ξεφλουδίζουμε τα αβγά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους κρόκους και τοποθετούμε τα ασπράδια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε τους κρόκους στον κάδο του μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το αβοκάντο, τον χυμό του λάιμ ή του λεμονιού, το αλατοπίπερο και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα ασπράδια και σερβίρουμε. Σημειώστε ότι με την κρέμα αυτή μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε νόστιμα σαντουιτσάκια αλείφοντας φέτες ψωμιού, και προσθέτοντας ψιλοκομμένα βραστά αβγά και φυλλαράκια ρόκας.

Κεφτεδάκια με σάλτσα κάρυ και Στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ

Πικάντικα κεφτεδάκια με κάρι δροσισμένα με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά (για 6 άτομα)
800 γρ μοσχαρίσιο κιμά (ή ανάμεικτο μισό – μισό με χοιρινό)
3 φέτες άσπρο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο•
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο
 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1 πράσινη πιπεριά κέρατο (προαιρετικά)
Από 1 κ.τ.σ κάρι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό) και αλάτι
Από 1 κ.τ.γλ. σκόνη κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον φρέσκο κόλιανδρο, το τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο, και την πιπεριά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να κοπούν σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξαναχτυπάμε για λίγο για να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε κεφτέδες, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές

Για τη σάλτσα

Υλικά
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.τ.σ. κάρι (και περισσότερο αν θέλετε)
Από 1 κ.τ.γλ σκόνη κόλιαντρο και κύμινο
1 κ.τ.γλ ζάχαρη
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ)
1-2 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό
250 γρ Στραγγιστό γιαούρτι  ΜΕΒΓΑΛ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε για λίγο με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να αναμειχθούν. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ (αφού τα ψιλοκόψουμε) και λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει.

Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψάκι (ή τα αφήνουμε στο τηγάνι αν μπαίνει στο φούρνο), τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 35 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και η σάλτσα τους να πήξει και να μειωθεί λίγο.

Αραιώνουμε το γιαούρτι με ελάχιστο κρύο νερό, λίγο ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύουμε καλά να γίνει κάπως ρευστό. Σερβίρουμε το φαγητό περιχυμένο με τη σάλτσα γιαουρτιού, ρύζι μπασμάτι και αραβικές πίτες γιατί είναι δύσκολο να βρει κανείς αυθεντικό ινδικό ψωμί νάαν που πρέπει να ψηθεί σε χτιστό φούρνο ταντούρι.