925
Το φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο δίνει μια πικάντικη γεύση στο φαγητό | Shutterstock

Είναι hygge: το βραστό για την ευτυχία του καπετάνιου

Κική Τριανταφύλλη 24 Νοεμβρίου 2018, 09:02
Το φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο δίνει μια πικάντικη γεύση στο φαγητό
|Shutterstock

Είναι hygge: το βραστό για την ευτυχία του καπετάνιου

Κική Τριανταφύλλη 24 Νοεμβρίου 2018, 09:02

Εχετε ακουστά τη λέξη hygge; Η αλήθεια είναι ότι αν έχετε πάρε δώσε με Δανούς τότε σίγουρα το ξέρετε, αν πάλι όχι αξίζει πραγματικά να το μάθετε. Είναι μια από αυτές τις λέξεις που δεν μεταφράζονται, κάθε λαός έχει τη δική του, ο βρετανός ψυχολόγος Τιμ Λόμας, μάλιστα, έχει ήδη βρει μερικές εκατοντάδες τέτοιες λέξεις και έφτιαξε ένα ευρετήριο, το οποίο εμπλουτίζει συνεχώς.

Το χιούγκε (hygge), λοιπόν, συνδέεται με την ευτυχία. Μάλιστα η Δανία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, τόσο που δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ερευνητές και ειδικοί συρρέουν στη χώρα για να μάθουν το μυστικό της ευτυχίας τους, ενώ στην Αγγλία ένα κολέγιο διδάσκει το δανέζικο hygge.

Οι Δανοί είναι τόσο ευτυχισμένοι –είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών- που διαθέτουν ακόμη και Ινστιτούτο Ερευνας της Ευτυχίας. Εδρεύει  στην Κοπεγχάγη και ο Μάικ Βάικινγκ είναι ο διευθύνων σύμβουλός του. Είναι επίσης  συγγραφέας πολλών βιβλίων (γι την ευτυχία φυσικά) μεταξύ άλλων και του «Βιβλίου του hygge», ένα best seller που έχει ήδη μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το Ινστιτούτο Ερευνας της Ευτυχίας προσπαθεί να βρει ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τα υψηλά επίπεδα της ευτυχίας στη Δανία. Σίγουρα είναι πολλοί και ανάμεσα στους πιο βασικούς είναι αναμφίβολα το πραγματικά καλό κοινωνικό κράτος που καταφέρνει να μειώνει την δυστυχία των πολιτών.

Δεν είναι λίγο πράγμα η υγειονομική περίθαλψη για όλους, η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας, η ασφάλεια (κάποιοι μπορεί να παρατηρούν με έκπληξη τα καροτσάκια των μωρών που είναι παρκαρισμένα έξω από καφενεία ενώ οι γονείς πίνουν μέσα τον καφέ τους), το υψηλό επίπεδο ελευθερίας, πλούτου και σωστής διακυβέρνησης που απολαμβάνουν οι Δανοί.

«Οι παράγοντες αυτοί ωστόσο δεν ξεχωρίζουν τη Δανία από άλλες σκανδιναβικές χώρες. Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ισλανδία απολαμβάνουν επίσης υψηλά επίπεδα ευημερίας. Γι’ αυτό και όλες οι σκανδιναβικές χώρες συνήθως βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις της κατάταξης», διευκρινίζει ο Μάικ Βάικινγκ. Αυτό όμως που κάνει τη Δανία να ξεχωρίζει είναι η έννοια του hygge, «καθώς το hygge είναι η επιδίωξη της καθημερινής ευτυχίας και κάποια από τα στοιχεία κλειδιά του είναι παράγοντες της ευτυχίας», λέει.

Hygge είναι όλα αυτά που μπορούν να κάνουν το συναίσθημα της ευτυχίας να ξεχειλίσει από μέσα σου. Είναι έννοια που συνδέεται με την γερμανική Gemütlichkeit και την ελληνική θαλπωρή, την καναδική hominess και το νορβηγικό koselig, είναι όλα αυτά μαζί αλλά και πολύ περισσότερα.

Είναι η ζεστή ατμόσφαιρα που χαρίζουν τα αναμμένα κεριά, το τζάκι ή ξυλόσομπα, ένα βράδυ στο σπίτι με 3-4 φίλους, το χουχούλιασμα στην αγαπημένη σου γωνιά με μια κουβερτούλα φλις στα πόδια και ένα βιβλίο στο χέρι ή ένα DVD, η παλιά κουρελιασμένη φόρμα σου, το πλεκτό πουλόβερ της ντετέκτιβ Σάρα Λουντ στην αστυνομική τηλεοπτική σειρά «The Killing», ο ζεστός καφές, ένα Σαββατοκύριακο στο βουνό , μια βόλτα πλάι στη θάλασσα,  τα αρώματα της φύσης μετά τη βροχή. Είναι η αίσθηση της ασφάλειας μέσα στο ζεστό σπίτι όταν έξω μπουμπουνίζει αλλά και η αμαρτία μιας σοκολάτας βιενούα με λικέρ ή μπράντι αντί για νερό …

Το hygge μπορεί (και πρέπει) να συμβαίνει κάθε μέρα όλο το χρόνο, η κορύφωσή του όμως έρχεται μαζί με τις γιορτές των Χριστουγέννων, αυτονόητο. Και οι λιχουδιές -κάθε τι που είναι comfort- δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν.

Τα ζαχαρωτά, οι τούρτες και τα αρτοσκευάσματα είναι κομμάτι της ευτυχίας, ενώ το φαγητό hygge συνδέεται με το πολύ αργό μαγείρεμα . Όταν μέσα στο καταχείμωνο ανοίγεις ένα βαζάκι με μαρμελάδα φράουλα που είχες φτιάξει το καλοκαίρι σε πλημμυρίζει η νοσταλγία για εκείνες τις στιγμές στον κήπο της γιαγιάς σου, τι θα μπορούσε να είναι πιο hygge λοιπόν;

Ισως το βραστό κρέας που σιγοψήνεται στην κατσαρόλα ενώ εσύ διαβάζεις το βιβλίο σου και το μόνο πράγμα που θα σε έκανε να σηκωθείς από τον καναπέ θα ήταν να ρίξεις ακόμη λίγο  κόκκινο κρασί στην κατσαρόλα…

Αυτό με λίγα λόγια είναι το hygge, για περισσότερα θα ανατρέξετε στο βιβλίο του Βάικινγκ, που δεν είναι βιβλίο μαγειρικής αλλά περιλαμβάνει και μερικές συνταγές.

Για την περίσταση διάλεξα μια από αυτές, λέγεται skibberlabskovs λέγεται δηλαδή «το βραστό του καπετάνιου», ό,τι πρέπει για τις ημέρες αυτές που δρόσισε μεν αλλά ακόμα δεν λέει να χειμωνιάσει. Είναι ένα νόστιμο και απλό βραστό που κάποτε το μαγείρευαν στα πλοία. Γίνεται με στήθος μοσχαρίσιο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι κομμάτι για βραστό θέλετε, ακόμη και περισσεύματα βρασμένου κρέατος.

Το βραστό του καπετάνιου

Υλικά

  • 750 γρ στήθος μοσχαρίσιο
  • 3 κρεμμύδια
  • 100 γρ βούτυρο
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 10-12 κόκκους πιπεριού
  • 1 λίτρο ζωμός κότας
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • αλάτι και πιπέρι
  • μια χούφτα σχοινόπρασο για πασπάλισμα
  • παντζάρι τουρσί
  • ψωμί σκάλεως

Κόψτε το κρέας σε κυβάκια. Ξεφλουδίστε και κόψτε τα κρεμμύδια. Βάλτε στη φωτιά μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν (δεν πρέπει να πάρουν καφέ χρώμα).  Προσθέστε το κρέας, τη δάφνη και το πιπέρι και έπειτα ρίξτε τον ζωμό της κότας. Πρέπει να καλύπτει απλώς το κρέας και τα κρεμμύδια.

Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει για περίπου 45 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μπουκιές. Βάλτε τις μισές πατάτες πάνω από το κρέας και σκεπάστε πάλι την κατσαρόλα. Μετά από 15 λεπτά ανακατέψτε το φαγητό και προσθέστε τις υπόλοιπες πατάτες και αν χρειάζεται ακόμη λίγο ζωμό. Συνεχίστε το βράσιμο για ακόμα 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην καεί στο κάτω μέρος.

Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε το βραστό ζεστό με λίγο βούτυρο, μπόλικο σχοινόπρασο, παντζάρια τουρσί και ψωμί σικάλεως.

*Δική μου παρατήρηση: Το βούτυρο μπορεί να είναι πολύ hygge, αλλά εδώ στο δικό μας ζεστό κλίμα δεν είναι απαραίτητο σε μεγάλες ποσότητες. Λέμε τώρα…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...