183
Στα Μπαρδούνια της Λακωνίας μαγειρεύουν το κοτόπουλο κοκκινιστό και αρωματισμένο με δάφνη και δενδρολίβανο | Δημήτρης Καρτάλιας

Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

Δημήτρης Καρτάλιας 7 Ιουλίου 2017, 15:57
Στα Μπαρδούνια της Λακωνίας μαγειρεύουν το κοτόπουλο κοκκινιστό και αρωματισμένο με δάφνη και δενδρολίβανο
|Δημήτρης Καρτάλιας

Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

Δημήτρης Καρτάλιας 7 Ιουλίου 2017, 15:57

Βαρδούνια ή Μπαρδούνια ονομάζεται, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η περιοχή που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας. Μια περιοχή κυρίως ορεινή, το ανάγλυφο της οποίας χαρακτηρίζεται από απόκρημνες πλαγιές, σπηλιές, χαράδρες, κλεισούρες και αρκετά δάση.

Διαρρέεται από πολλά μικρά ποτάμια, με σημαντικότερο το ποτάμι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο υδροδοτεί το Γύθειο. Ένα υπέροχο μέρος με μια πολύ ιδιαίτερη και γευστική συνταγή.

Κοτόπουλο Μπαρδουνιώτικο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό  
  • 1 κ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 150 γρ ώριμες ντομάτες
  • 40 γρ πάστα ντομάτας
  • 50 γρ ξύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • δεντρολίβανο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 250 γρ φέτα (προαιρετικά)
  • Μαϊντανός

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο. Το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, φλούδες από ένα λεμόνι και το μισό ξύδι και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Θωρακίζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο δίνοντας του ωραίο χρυσάφι χρώμα και τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε από το τηγάνι, που σοτάραμε το κοτόπουλο. Βάζουμε τα κρεμμύδια και την ξεφλουδισμένη ντομάτα ψιλοκομμένη στην κατσαρόλα. στιφάδου.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ