234
Σερβίρουμε το φοντί με χωριάτικο ψωμί, πίκλες και μπαστουνάκια λαχανικών | Μαρίλη Κουβαρά

Φοντί: όταν η Ελβετία λιώνει στο τραπέζι σας

Μαρίλη Κουβαρά 25 Φεβρουαρίου 2019, 09:27
Σερβίρουμε το φοντί με χωριάτικο ψωμί, πίκλες και μπαστουνάκια λαχανικών
|Μαρίλη Κουβαρά

Φοντί: όταν η Ελβετία λιώνει στο τραπέζι σας

Μαρίλη Κουβαρά 25 Φεβρουαρίου 2019, 09:27

Είναι το εθνικό φαγητό της Ελβετίας, αλλά μην πάει το μυαλό σας σε τραπεζίτες. Το φοντί είναι το φαγητό των χωρικών. Η παράδοση λέει ότι γεννήθηκε από την αδυναμία τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.

Έτσι αναγκάστηκαν να την βγάζουν με αυτά που παρήγαγαν οι ίδιοι: ψωμί, κρασί, τυρί. Το τυρί όμως όταν πάλιωνε, σκλήραινε και για να μπορέσουν να το καταναλώσουν το έβαζαν σε ένα κατσαρολάκι με κρασί, το οποίο ζέσταιναν για να μαλακώσει και να λιώσει. Και από τη γαλλική λέξη fondre που σημαίνει λιώνω, προήλθε το φοντί (fondue).

Προ πολλού έχει περάσει τα σύνορα της Ελβετίας. Το φοντί τρώγεται σε όλον τον κόσμο, κυρίως το χειμώνα και αποτελεί ίσως το πιο παρεΐστικο φαγητό, αφού όλοι τρώνε από το ίδιο σκεύος. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σκεύη για fondue, πυρίμαχα, εμαγιέ, μαντεμένια, χάλκινα, αλλά και ένα απλό κατσαρολάκι, που έχουμε όλοι στο σπίτι μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να το βάλουμε πάνω σ’ ένα ρεσώ.

Οι συνταγές πολλές, από τις κλασικές, όπως το fondue bourguignonne, το Rotweinfondue (φοντύ κόκκινου κρασιού), το Käsefondue (φοντί τυριού) και το Schokoladenfondue (φοντύ σοκολάτας) μέχρι τις πιο μοντέρνες και πειραγμένες, όπως το surf and turf (φοντύ με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά) και το bagna cauda fondue (παραλλαγή της κλασικής ιταλικής συνταγής του «ζεστού μπάνιου» λαχανικών της παραμονής των Χριστουγέννων).

Εμείς διαλέξαμε μια παραλλαγή του κλασικού φοντί τυριού με μπίρα και ουίσκι.

Δείτε τη συνταγή εδώ