197
Η γλυκιά μπουγάτσα τρώγεται κατά προτίμηση ζεστή, πασπαλισμένη με άφθονη άχνη και λίγη κανέλα | SOOC

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 6 Φεβρουαρίου 2018, 11:20
Η γλυκιά μπουγάτσα τρώγεται κατά προτίμηση ζεστή, πασπαλισμένη με άφθονη άχνη και λίγη κανέλα
|SOOC

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 6 Φεβρουαρίου 2018, 11:20

Η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι μια πίτα με φύλλο σφολιάτας, με γέμιση γλυκιά (κρέμα) ή αλμυρή (κιμά, τυρί ή χόρτα). Η λέξη, αλλά και η συνταγή, προέρχεται από την τουρκική boğaça.

Η πλούσια αυτή πιτούλα ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες το 1922 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Στην πατρίδα μου, λοιπόν, τη Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα είναι το κατ’ εξοχήν κλασσικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους.

Παντού θα βρείτε μπουγατσάδικα που δουλεύουν συνήθως πρωινές ώρες και σερβίρουν φρεσκοψημένη, λαχταριστή, νοστιμότατη μπουγάτσα, πασπαλισμένη με άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

Κομμένη με «μπουγατσομάχαιρο», το ειδικό κοφτερό μαχαίρι, κοντό και κυρτό, για το κόψιμο της μπουγάτσας, υπάρχει σε όλα τα μπουγατσάδικα.

Αλλά εδώ σας δίνω τη συνταγή για να την φτιάξετε στο σπίτι. Πρώτα θα ετοιμάσετε την κρέμα, γιατί θα πρέπει να είναι κρύα όταν την χρησιμοποιήσετε.

Και για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της, μόλις χλιαρύνει, θα καλύψετε την με διάφανη μεμβράνη και θα την αφήσετε στην άκρη.

Εντωμεταξύ θα ετοιμάστε το φύλλο της σφολιάτας σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Βέβαια, για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σφολιάτα!

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News