298
Ρώσος στρατιώτης στην πυρηνική εγκατάσταση της Ζαπορίζια | EPA/SERGEI ILNITSKY

Ζαπορίζια: Αγώνας για να λειτουργήσουν ξανά οι δύο αντιδραστήρες

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 14:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/08/2022, 15:10
Ρώσος στρατιώτης στην πυρηνική εγκατάσταση της Ζαπορίζια
|EPA/SERGEI ILNITSKY

Ζαπορίζια: Αγώνας για να λειτουργήσουν ξανά οι δύο αντιδραστήρες

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 14:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/08/2022, 15:10

Η Ουκρανία συνεχίσει τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής Ολεξάντρ Στάρουχ.

Ο έκτος αντιδραστήρας του σταθμού λειτουργεί στο 10% της δυναμικότητάς του, ενώ ο πέμπτος αντιδραστήρας άρχισε ξανά να λειτουργεί, το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Οι τεχνικοί εργάστηκαν και αποκατέστησαν την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα ο έκτος αντιδραστήρας είναι στο 10% της δυναμικότητας. Ο πέμπτος είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας– στη διαδικασία της αποκατάστασης», είπε ο Στάρουχ.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος που διορίστηκε από τους Ρώσους στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής της Ζαπορίζια, δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία γραμμή ηλεκτροδότησης που συνδέει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διορισμένης από τους Ρώσους τοπικής διοίκησης, δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, πως ο σταθμός δεν παρέχει προς το παρόν ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους διοίκησης στην Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός, πως ο σταθμός παρέχει κανονικά ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με το TASS, o αξιωματούχος αυτός δήλωσε πως ο σταθμός δουλεύει «χωρίς διακοπές».

Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωσε την Πέμπτη, πως και οι έξι αντιδραστήρες του σταθμού είχαν αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε την ευθύνη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, στην καθημερινή ενημέρωσή του, πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν ένα αμερικανικής κατασκευής χόβιτζερ M777 το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να βομβαρδίσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως το χόβιτζερ καταστράφηκε δυτικά της πόλης Μαργκάνετς, στην ουκρανική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν την πληροφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...