392
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου | REUTERS/Andreas Gebert

Ζάκερμπεργκ: Πήραμε το μάθημά μας από το 2016

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 22:13
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου
|REUTERS/Andreas Gebert

Ζάκερμπεργκ: Πήραμε το μάθημά μας από το 2016

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 22:13

«Μάθαμε το μάθημά μας», δήλωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο πολιτικών παρεμβάσεων ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ, ο δημιουργός και αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μιλώντας το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο Μόναχο, ο 35 χρονος μεγιστάνας προέβη σε μια επιχείρηση γοητείας, προσπαθώντας να πείσει τα διεθνή φόρα ότι το Facebook έχει πάψει να πουλά τα δεδομένα των δισεκατομμυρίων χρηστών του και βεβαίως να επηρεάζει τις πορείες ολόκληρων κρατών με την στοχευμένη προβολή ειδήσεων -ακόμη και ψευδών ειδήσεων.

Ο Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε ανοιχτός ακόμη και σε κάποιο βαθμό ρύθμισης της λειτουργίας του Facebook, με ένα σύστημα «κάπου ανάμεσα στους υπάρχοντες κανόνες που εφαρμόζονται για τις τηλεπικοινωνίες και σε αυτούς για τα ΜΜΕ», όπως είπε, αλλλα τόνισε ότι κάποιοι όροι θα πρέπει να τεθούν και στην λειτουργία άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το Facebook έχει βελτιώσει σημαντικά την καταπολέμηση φαινομένων όπως οι διαδικτυακές εκλογικές παρεμβάσεις: «Μάθαμε το μάθημά μας», είπε χαρακτηριστικά, με το βλέμμα στην προεκλογική περίοδο του 2016, όταν μέλη της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησαν το κενό ασφάλειας του Facebook, προκειμένου να εντοπίσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους στις κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες (swing states) και να τους επηρεάσουν με λασπολογία κατά της αντιπάλου του υποψηφίου τους, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τόνισε επιπλέον ότι η εταιρεία του καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και απενεργοποίησης ψεύτικων λογαριασμών και σε αυτό το πλαίσιο αναστέλλει την λειτουργία περίπου ενός εκατομμυρίου λογαριασμών την ημέρα. Απασχολεί δε περισσότερα από 35.000 άτομα και οι περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί γίνονται πλέον αντιληπτοί εντός λίγων λεπτών από την δημιουργία τους.

Ο ίδιος ανάφερε μάλιστα ότι μόνο το 2016 η Facebook αναγνώρισε συνολικά 50 εκστρατείες παραπληροφόρησης, μεταξύ των οποίων μία ιρανική και μια ρωσική απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές και τις ουκρανικές εκλογές αντίστοιχα. Δήλωσε «υπερήφανος για τα αποτελέσματα», παραδεχόμενος ωστόσο ότι θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Ο Ζάκερμπεργκ, αν και δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις κυρίως σε σχέση με τον αλγόριθμο και την ασφάλεια του Facebook, το οποίο αριθμεί σήμερα περίπου δύο δισεκατομμύρια χρήστες, είναι σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ αναμφισβήτητα ο «σταρ» της Διάσκεψης. Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες ζήτησαν να τον συναντήσουν, όπως γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel, ενώ τα εισιτήρια για το δείπνο προς τιμήν του εξαντλήθηκαν αμέσως. Το εάν ωστόσο η «εκστρατεία γοητείας» που επιχειρεί από το Μόναχο θα πείσει τις Βρυξέλλες που έχουν θέσει τον παρεμβατισμό του Facebook στο στόχαστρο είναι άγνωστο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...