623
O Νόρμπερτ Ρέτγκεν στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του | REUTERS/Annegret Hilse

Υποψήφιος για την αρχηγία του CDU ο «διανοούμενος της γερμανικής Δεξιάς» Νόμπερτ Ρέτγκεν

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 16:45
O Νόρμπερτ Ρέτγκεν στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του
|REUTERS/Annegret Hilse

Υποψήφιος για την αρχηγία του CDU ο «διανοούμενος της γερμανικής Δεξιάς» Νόμπερτ Ρέτγκεν

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 16:45

Την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Λίγο νωρίτερα, τη δίκη του υποψηφιότητα είχε προαναγγείλει ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά τη συντριβή των εκλογών του Σεπτεμβρίου και την αποτυχία του Αρμιν Λάσετ.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν και εξελέγη ο Λάσετ, δήλωσε ότι κίνητρό του αποτελεί η πεποίθηση ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα» και ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση του CDU ως μεγάλου λαϊκού κόμματος του Κέντρου.

Από την πλευρά του ο Χέλγκε Μπράουν αναμένεται να παρουσιάσει το Σάββατο, επισήμως τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να είναι υποψήφιος, στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης στην εκλογική του περιφέρεια, την Εσση.

Ο 55χρονος Νόρμπερτ Ρέτγκεν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στo κομματικό σύμπαν των Χριστιανοδημοκρατών.

Με σπουδές Νομικής στη Βόννη, υπήρξε στέλεχος της νεολαίας του CDU, εξελέγη βουλευτής προτού καν κλείσει τα 30 του χρόνια, στα 40 του ορίστηκε γραμματέας της κοινής ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και στα 44 του, το 2009, επελέγη από την Ανγκελα Μέρκελ για υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, με εντολή να υλοποιήσει την πράσινη ατζέντα που είχε στο νου της η καγκελάριος.

Ηταν ήδη η εποχή που πολλοί τον θεωρούσαν ιδανικό διάδοχο της Μέρκελ, μολονότι το θέμα της διαδοχής της πανίσχυρης καγκελαρίου ήταν μια πολύ πρώιμη συζήτηση τότε.  Ολοι εξάλλου αναγνώριζαν ότι η Μέρκελ είχε δει κάτι σπουδαίο στον Ρέτγκεν και υπενθύμιζαν ότι και η ηγέτιδα του CDU είχε γίνει υπουργός Περιβάλλοντος στα 40 της, λίγο προτού ξεκινήσει την πορεία της προς την εξουσία.

Ηταν η εποχή που ενώ η Μέρκελ είχε αποκτήσει το παρατσούκλι Mutti («Η μαμά»), ο Ρέτγκεν είχε το το δικό του «Mutti’s Klügster» («Το πιο έξυπνο παιδί της μαμάς»). Ολα πήγαιναν πρίμα για τον Ρέτγκεν που θα γινόταν και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Αλλά ξαφνικά, τον Μάιο του 2012, όλα άλλαξαν, καθώς αποχώρησε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα δεν είχε καν αποχωρήσει· η Μέρκελ τον απέπεμψε με τον πλέον άγαρμπο τρόπο, ασυνήθιστο στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας: Η καγκελάριος κάλεσε τους δημοσιογράφους για μία έκτακτη ανακοίνωση και τους είπε ότι «παρακάλεσε» τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας να «απαλλάξει από τα καθήκοντά του» τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Τι είχε προηγηθεί; Μία οδυνηρή ήττα στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τον Ρέντγκεν να παίρνει μόλις 26% και στη συνέχεια μία ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον υπουργό της. Γερμανικά ΜΜΕ της εποχής ανέφεραν ότι η Μέρκελ είχε εξοργιστεί από τακτικές επιλογές του «εκλεκτού» της στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θεωρώντας ότι στοίχισαν ψήφους στο κόμμα.

Ο Ρέτγκεν παρέμεινε ένας απλός βουλευτής και επέστρεψε στην αφάνεια των πίσω εδράνων στην Μπούντεσταγκ. Ομως, όσο αιφνιδιαστικά είχε φύγει από το προσκήνιο το 2012, άλλο τόσο εμφατικά επέστρεψε το 2014  όταν η Μέρκελ τον όρισε πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Και έπειτα διεκδίκησε την αρχηγία του CDU μετά την αποχώρηση της Ανεγκρετ Καρενμπάουερ. Στις εκλογές όμως που έγινε τον Ιανουάριο του ’21 και εν όψει των εκλογών επικράτησε ο Αρμιν Λάσετ.

Οπως είχε αναφέρει παλαιότερα η Deutsche Welle, η οποία τον είχε αποκαλέσει «διανοούμενο της γερμανικής Δεξιάς», μετά τις σπουδές του o Ρέτγκεν εργάστηκε ως δικηγόρος στο Ντίσελντορφ και έχει τέσερα παιδιά. Προ ετών η συντηρητική επιθεώρηση Cicero είχε αποκαλύψει λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τα παιδικά του χρόνια: Ο πατέρας του ήταν ταχυδρόμος, η μητέρα του νοικοκυρά, η αδελφή του, Μόνικα, εργαζόταν ως βοηθός ιατρού. Στα παιδικά του χρόνια ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν διάβαζε πολύ, δεν έκανε πολλές παρέες, πρόλαβε όμως να πάρει τη μπλε ζώνη στο τζούντο. Στο γυμνάσιο δήλωνε υποστηρικτής του Χέλμουτ Κολ. Οι συμμαθητές του έκαναν πλάκα και έλεγαν ότι, αν συνεχίσει έτσι, μια μέρα θα γίνει καγκελάριος…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...