637
Ο Αρμιν Λάσετ στα κεντρικά του CDU, λίγο αφότου έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο κόμμα | REUTERS/Annegret Hilse

Η τελευταία πιρουέτα του Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 10:27
Ο Αρμιν Λάσετ στα κεντρικά του CDU, λίγο αφότου έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο κόμμα
|REUTERS/Annegret Hilse

Η τελευταία πιρουέτα του Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 10:27

Στην αρχή ανακοινώθηκε ότι παραιτείται από την αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών, ότι «ο Αρμιν Λάσετ παραιτήθηκε» ανέφερε μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, επικαλούμενο πηγές από την ΚΟ του CDU. Μετά όμως βγήκε ο ίδιος να μιλήσει στα γερμανικά ΜΜΕ και άρχισε τις υπεκφυγές: Πρέπει να αλλάξει το κόμμα συνολικά –λογικό, με μια τέτοια ιστορική κατάρρευση και ένα θλιβερό 24,1%, ποσοστό που μάλιστα έλαβε μαζί με τις ψήφους προς το βαυαρικό CSU–, θα γίνει συνέδριο –άγνωστο πότε και πού–, μπορεί να γίνει τελικά κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» –Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές– αλλά μπορεί να μην είναι ο ίδιος καγκελάριος… «Παραίτηση σε δόσεις» σχολίασε τελικά το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Για σίριαλ «Αρμιν Λάσετ» δίχως τέλος έκανε λόγο η Deutsche Welle.

Την ώρα που μόλις είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τη δημιουργία ενός συνασπισμού «φανάρι», ώστε ο Ολαφ Σολτς να διαδεχτεί την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, στην άλλη πλευρά του πολιτικού χάρτη της Γερμανίας ο Αρμιν Λάσετ έδινε μία ακόμη «παράσταση», όπως τη χαρακτήρισαν αναλυτές.

Ηταν ένας ακόμα πολιτικός ελιγμός, προκειμένου να διασώσει την καριέρα του μετά την ήττα στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου –ήττα που εν πολλοίς οφείλεται στις γκάφες του.

Οπως σημείωσε η DW, στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών το απόγευμα της Πέμπτης οργίαζαν οι φήμες για άμεση παραίτησή του, καθώς οι πιέσεις που δέχεται από σημαίνοντες πολιτικούς –από τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ως τον Φρίντριχ Μερτς, διεκδικητή κάποτε της αρχηγίας– ήταν ανυπέρβλητες. Μία ώρα αργότερα, όμως, ο Λάσετ έδειξε να επιμένει στο σενάριο μιας κυβέρνησης συνασπισμού με Πράσινους και FDP, αφήνοντας απλώς το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος καγκελάριος. «Αν κάποια άλλα πρόσωπα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα, ευχαρίστως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραιτείται λοιπόν ο 60ετής πολιτικός από την ηγεσία του CDU; Οχι ακριβώς. Διότι, όπως ανέφερε, θέλει ο ίδιος να συντονίσει τη διαδικασία για την ανανέωση του κόμματος σε συνέδριο. Πότε θα γίνει αυτό; Πού; Αγνωστο. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση του κόμματος, αρχής γενομένης «από τον πρόεδρο και το προεδρείο», υποσχέθηκε ο Λάσετ, αλλά οι πληροφορίες της Bild για έκτακτο συνέδριο τον Δεκέμβριο στη Δρέσδη με στόχο την εκλογή νέας ηγεσίας διαψεύστηκαν από κομματικούς παράγοντες.

Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το πυροτέχνημα της «παραίτησης» είναι τελικά ένα τέχνασμα του Λάσετ για να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα, ελπίζοντας σε άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έχουν αρχίσει Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι – μια εξέλιξη που θα τον έφερνε και πάλι στο προσκήνιο. Ο Λάσετ, απερχόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχει άλλωστε τη φήμη του πολιτικού survivor.

Ωστόσο, τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο ήταν ένα σήμα. «O,τι και να συμβεί, ο αγώνας δρόμου για τη διαδοχή του Aρμιν Λάσετ έχει πλέον αρχίσει» σχολίασε το ZDF.

Ο Φρίντριχ Μερτς, εσωκομματικός αντίπαλος του Λάσετ και θεωρούμενος ως άνθρωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «σήμερα ο Μάρτιν Λάσετ άνοιξε τον δρόμο για μία νέα αρχή στο CDU. Γι’ αυτό αξίζει τον σεβασμό μας, τις ευχαριστίες μας, την αναγνώρισή μας».

Προ ημερών ο Λάσετ είχε δηλώσει ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, προκειμένου να λάβει θέση στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Ως διάδοχός του στο «τιμόνι» της τοπικής κυβέρνησης στο Ντίσελντορφ προαλείφεται, με τις «ευλογίες» του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο υπουργός Μεταφορών Χέντρικ Βιστ, που ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του CDU. Εάν όμως ο Λάσετ όντως παραιτηθεί από την προεδρία του CDU και στη συνέχεια δεν αναλάβει κάποιο άλλο κορυφαίο αξίωμα, θα κληθεί περάσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως απλός βουλευτής στα πίσω έδρανα της Μπούντεσταγκ. Μπορεί να το αντέξει; Ισως λοιπόν το να παραμείνει πρόεδρος «για λίγους μήνες ακόμη», όπως σημείωσαν αναλυτές, είναι παραπάνω από μια πιθανότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...