386
Φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Συρία | Mehmet Ali Dag/ Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Υπέρ πάντων αγώνας από τους Κούρδους, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη για την εισβολή

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 14:44
Φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Συρία
| Mehmet Ali Dag/ Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Υπέρ πάντων αγώνας από τους Κούρδους, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη για την εισβολή

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 14:44

Θέμα λίγων ωρών φαίνεται ότι είναι η εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, έπειτα από τις προπαρασκευαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και καθώς οι προετοιμασίες και οι σχεδιασμοί έχουν ολοκληρωθεί.

Οι πρώτες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων είναι ωστόσο αντιφατικές.

Το Bloomberg μεταφέρει πληροφορίες ότι μικρές μονάδες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα σε δύο σημεία για να προετοιμάσουν την επίθεση του κύριου όγκου των δυνάμεων, το Reuters ωστόσο ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ακόμη γίνονται κάποιες τελικές προετοιμασίες. Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται επίσης το Reuters.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανέφερε από την πλευρά της ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη στην οποία προτίθεται να εισβάλει. Οι Αμερικανοί δεν αριθμούν παρά λίγες εκατοντάδες στρατιωτών ήταν όμως μέρος της συμφωνίας Αγκυρας – Ουάσινγκτον να απομακρυνθούν έγκαιρα οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τα σχέδια της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα και έπειτα σε μεγαλύτερο βάθος. Πρώτοι μεγάλοι στόχοι τα κέντρα των Κούρδων όπως το Κομπάνι, το Ταλ Αμπαγιάντ και το Ρας Αλ-Αϊν. Ολες είναι πόλεις που βρίσκονται πάνω στη παλιά σιδηροδρομική γραμμή από το Βερολίνο στη Βαγδάτη – και μόνο αυτή η λεπτομέρεια ξυπνά μνήμες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία επιθυμεί την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων πριν τον χειμώνα όταν η λάσπη θα καταστήσει πιο δύσκολη την κίνηση του στρατού, δίνοντας ενδεχομένως το πλεονέκτημα στις κουρδικές δυνάμεις.

Ετοιμασίες και από τους Κούρδους

Αλλά από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι προετοιμασίες συνεχίζονται και για τους Κούρδους που δίνουν χαρακτήρα υπέρ πάντων αγώνα στην απάντησή τους στην τουρκική εισβολή.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές Αρχές στη Συρία κάλεσαν την Τετάρτη σε γενική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τουρκικής επίθεσης καλώντας μάλιστα σε αντίσταση τους κατοίκους της περιοχής. Ηδη έχουν αρχίσει να απομακρύνονται ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα.

Οι Κούρδοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις ΗΠΑ, που σχεδόν τους εγκατέλειψαν, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την ΕΕ στην ανακοίνωσή τους. Σε όλους αυτούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή τους.

Οσο για το τι αναμένουν επί του εδάφους, το Bloomberg εξηγεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα βρουν εμπειροπόλεμες και εξοπλισμένες με αμερικανικά όπλα ανταρτικές δυνάμεις.

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αναγκάζοντας να κάνει στροφή και να δηλώσει ότι δεν εγκατέλειψε τους Κούρδους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...