303
Ενα παλαιότερο προσχέδιο για τις νέες ταυτότητες | ΑΠΕ

Πιερρακάκης: Το 2021 οι νέες ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 14:36
Ενα παλαιότερο προσχέδιο για τις νέες ταυτότητες
|ΑΠΕ

Πιερρακάκης: Το 2021 οι νέες ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 14:36

Με τις νέες ταυτότητες, που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπολογίζει πως θα εκδοθούν το 2021, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν εξουσιοδοτήσεις και να συμπληρώνουν υπεύθυνες δηλώσεις χωρίς να πηγαίνουν στο ΚΕΠ.

Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός επισήμανε πως ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Για παράδειγμα, όπως είπε, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι η δυνατότητα να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου.

«Θα γίνει και εδώ», διαβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ενα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».