261
Ενας άνδρας με τον γιο του περιμένουν ασθενοφόρο έξω από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Adnan Abidi

Ανυποχώρητοι οι πολιορκημένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 11:03
Ενας άνδρας με τον γιο του περιμένουν ασθενοφόρο έξω από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ
|REUTERS/Adnan Abidi

Ανυποχώρητοι οι πολιορκημένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 11:03

Περίπου 100 με 200 διαδηλωτές παραμένουν για τρίτη ημέρα στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, υπό πολιορκία από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που μετέρχονται κάθε μέσο για να τους εκδιώξουν, ενώ έχουν απειλήσει και με τη χρήση πραγματικών πυρών.

Χθες Δευτέρα δεκάδες άνθρωποι απέδρασαν – στην κυριολεξία – με εντυπωσιακό τρόπο από το κτίριο. Κατέβηκαν με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές, οι οποίοι τους απομάκρυναν με ασφάλεια από την περιοχή.

Οσοι παραμένουν στο κτίριο είναι πολιορκημένοι από αστυνομικούς που συλλαμβάνουν όλους όσοι προσπαθούν να διαφύγουν.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, είπε ότι πέρα από όσους παραμένουν, άλλοι 600 έχουν παραδοθεί στην αστυνομία. Μεταξύ όσων παραδόθηκαν είναι και 200 ανήλικοι στους οποίους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού τους έγινε έλεγχος αν και η Λαμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις.

Πάντως, η Λαμ δηλώνει ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναζητεί «ειρηνική και ανθρώπινη λύση» στην αντιπαράθεση. Πως και με ποιους όρους με δεδομένο όσα έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί στο χάος η πρώην βρετανική αποικία.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου είναι η πιο μακροχρόνια και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο βίαιη φάση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...