473
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία του κορονοϊού | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους – αλλά όχι στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 13:19
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία του κορονοϊού
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους – αλλά όχι στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 13:19

Αυστηροποίηση του μέτρου της χρήσης μάσκας και επέκτασή του σε πολλούς ακόμα κλειστούς χώρους ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ετσι, από την Τετάρτη, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζομένους και επισκέπτες, στους εξής κλειστούς χώρους:

Σε γραφεία όπου υπάρχει επαφή με κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.), καταστήματα τροφίμων, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βέβαια όλους τους υπόλοιπους χώρους, όπου ήδη ίσχυε, δηλαδή ΜΜΜ, ταξί και επαγγελματικά οχήματα, εμπορικά κέντρα, ιατρεία, ασανσέρ.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι παραμένει η ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης για χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους, αλλά και τους ανοιχτούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό», σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους κλειστούς χώρους δεν θα αφορούν τους χώρους λατρείας (εκκλησίες, τζαμιά κ.λπ.), μολονότι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ναούς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη Δευτέρα (εδώ).

«Η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρεί όλους τους κανόνες… Το αν θα πρέπει (να ληφθούν επιπλέον μέτρα), επειδή προφανώς υπάρχει  συγχρωτισμός και υπάρχει μια μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκκλησίες, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζουμε. Πάμε βήμα βήμα. Νομίζω ότι σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, αν προκύψει ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο, προφανώς θα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και μιας πρότασης πολύ συγκεκριμένης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις εκκλησίες δεν υπήρξε αυτή τη στιγμή σύσταση από την Επιτροπή για υποχρεωτική χρήση μάσκας και έτσι παρέμεινε η σύσταση.

«Η αυστηροποίηση της χρήσης μάσκας δεν είναι τιμωρητική», τόνισε εξάλλου ο κ. Χαρδαλιάς. Είναι μέτρο προστασίας και πρόληψης, καθώς «ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ».

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας παραμένει στα 150 ευρώ.

Τα νούμερα του Ιουλίου

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, από 1-26 Ιουλίου, στην Ελλάδα εισήλθαν 1.294.798 άτομα. Οι 924.438 από αεροδρόμια, οι 66.953 από λιμάνια και οι 303.407 από χερσαία σύνορα.

Από αυτούς, ελέγχθηκαν για κορονοϊό οι 171.138. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εισερχομένων κρουσμάτων έφτασε τα 344. Τα 137 εντοπίστηκαν σε αεροδρόμια, τα οκτώ σε λιμάνια και τα 199 σε χερσαία σύνορα.

Οι πέντε χώρες από τις οποίες εισήλθαν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι εξής: Σερβία με 80 κρούσματα, Ρουμανία με 69, Βουλγαρία με 68, Αλβανία με 27 και Βρετανία με εννέα.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...