522
Ο ΜακΚάρθι τη στιγμή που ακούει ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία | Reuters

Χάος διαρκείας στους Ρεπουμπλικανούς: Απέτυχαν ξανά να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2023 22:18
Ο ΜακΚάρθι τη στιγμή που ακούει ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία
|Reuters

Χάος διαρκείας στους Ρεπουμπλικανούς: Απέτυχαν ξανά να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2023 22:18

Και το φιάσκο με τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ συνεχίζεται. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε εκ νέου, δύο φορές μάλιστα, την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο.

Ηταν η τέταρτη και η πέμπτη κατά σειρά ψηφοφορίες στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν την πλειοψηφία του Σώματος, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, καθώς  20 από τους βουλευτές επιμένουν στην απόρριψη του Κέβιν ΜακΚάρθι.

Σημειώνεται, δε, πως και στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί την Τρίτη, η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είχε επίσης αποτύχει να καταλήξει στην εκλογή προέδρου, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ έπειτα από δεκαετίες.

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, το 1923, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ήττα-σοκ του Ρεπουμπλικανού Κέβιν ΜακΚάρθι και τη… δυσκολία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να συμφωνήσουν στην εκλογή προέδρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοψηφία.

«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», προέτρεψε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας.

Ο Μακάρθι δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Χακίμ Τζέφρις είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που διεξήχθη την Τρίτη, 19 ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, τον Κέβιν ΜακKάρθι. Ακολούθησαν άλλες δύο ψηφοφορίες που απέβησαν επίσης άκαρπες για τον 57χρονο Καλιφορνέζο. Για μια υποψηφιότητα που αρχίζει να μοιάζει «αξιοθρήνητη» έκανε λόγο το Politico. Οπως αξιοθρήνητη, αν όχι ανησυχητική, είναι η εικόνα του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για το οποίο κάποιοι αναλυτές ήλπιζαν ότι θα επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα μετά τις κατά τόπους ήττες που υπέστη ο «τραμπισμός» στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί κατέκτησαν την, έστω οριακή, πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (δεν κατάφεραν το ίδιο στη Γερουσία που έμεινε στο Δημοκρατικό Κόμμα), ο Κέβιν ΜακΚάρθι ήταν το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί στη θέση αυτήν την εμβληματική πολιτικό των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι.

Δεν μπόρεσε όμως να πείσει τους ακραίους τραμπικούς βουλευτές της παράταξης, οι οποίοι δεν τον θεωρούν «αρκετά συντηρητικό», ένδειξη των δομικών πλέον διαφωνιών στους κόλπους των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του δεύτερου πυλώνα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι ο Κέβιν ΜακΚάρθι είχε υποστηριχτεί από τον Τραμπ, όμως φαίνεται ότι υπάρχει πλέον μια ομάδα που καταγράφεται μεν ως «τραμπική», αλλά έχει αυτονομηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον Τραμπ, υιοθετώντας όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...