543
Ο ΜακΚάρθι (αριστερά) σε μια χαρακτηριστική στιγμή αμηχανίας μετά τις ψηφοφορίες. Εχει να αντιμετωπίσει μία μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών | REUTERS/Jonathan Ernst

Φιάσκο των Ρεπουμπλικανών: Είχαν την πλειοψηφία αλλά δεν μπόρεσαν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 22:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2023, 07:00
Ο ΜακΚάρθι (αριστερά) σε μια χαρακτηριστική στιγμή αμηχανίας μετά τις ψηφοφορίες. Εχει να αντιμετωπίσει μία μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών
|REUTERS/Jonathan Ernst

Φιάσκο των Ρεπουμπλικανών: Είχαν την πλειοψηφία αλλά δεν μπόρεσαν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 22:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2023, 07:00

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συνεχίζει να βιώνει τους κραδασμούς της αποτυχίας στις ενδιάμεσες εκλογές αλλά και τις ασθένειες που κληρονόμησε από την ανίερη σύμπραξή του με τον Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Σε μια ψηφοφορία που οι Ρεπουμπλικανοί είχαν την πλειοψηφία, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό του Σώματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα!

Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, 19 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, τον Κέβιν ΜακKάρθι. Ακολούθησαν άλλες δύο ψηφοφορίες που απέβησαν επίσης άκαρπες για τον 57χρονο Καλιφορνέζο. Για μια υποψηφιότητα που αρχίζει να μοιάζει «αξιοθρήνητη» έκανε λόγο το Politico. Οπως αξιοθρήνητη, αν όχι ανησυχητική, είναι η εικόνα του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για το οποίο κάποιοι αναλυτές ήλπιζαν ότι θα επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα μετά τις κατά τόπους ήττες που υπέστη ο «τραμπισμός» στις ενδιάμεσες εκλογές της 8η Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί κατέκτησαν την, έστω οριακή, πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (δεν κατάφεραν το ίδιο στη Γερουσία που έμεινε στο Δημοκρατικό Κόμμα), ο Κέβιν ΜακΚάρθι ήταν το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί στη θέση αυτήν την εμβληματική πολιτικό των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι.

Ομως δεν μπόρεσε να πείσει τους ακραίους τραμπικούς βουλευτές της παράταξης, οι οποίοι δεν τον θεωρούν «αρκετά συντηρητικό», ένδειξη των δομικών πλέον διαφωνιών στους κόλπους των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του δεύτερου πυλώνα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι ο Κέβιν ΜακΚάρθι είχε υποστηριχτεί από τον Τραμπ, όμως φαίνεται ότι υπάρχει πλέον μια ομάδα που καταγράφεται μεν ως «τραμπική» αλλά έχει αυτονομηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον Τραμπ, υιοθετώντας όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις.

«Ο Κέβιν δεν πιστεύει τίποτα, δεν έχει ιδεολογία», είπε για τον υποψήφιο του κόμματός του ο Ματ Γκετς από τη Φλόριντα.

Σύμφωνα με το Reuters, μαλιστα, σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι προωθούν εναλλακτική υποψηφιότητα, αυτή του 58χρονου Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, επίσης «τραμπικού» βουλευτή. Οπως ανέφερε το Politico, τον Τζόρνταν ψήφισαν 19 Ρεπουμπλικάνοι στη δεύτερη ψηφοφορία, μολονότι ο ίδιος ο βουλευτής του Οχάιο είχε υποστηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα ΜακΚάρθι!

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει ειρήνη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε σχέση, για παράδειγμα, με τους χειρισμούς του στο ζήτημα της πανδημίας.

Προκειμένου να προχωρήσουν, όμως, σε ένα τέτοιο βήμα, θα πρέπει προηγουμένως να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών… εβδομάδων: το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχόμενες ψηφοφορίες.

Η αποτυχία του ΜακΚάρθι είναι η πρώτη εδώ και έναν αιώνα: είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα – τότε, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, του τρίτου στην ιεραρχία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων –στον πρώτο γύρο, ο ΜακΚάρθι, ο επί σειρά ετών ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, έλαβε μόνο 203 ψήφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...