558
1η Οκτωβρίου: O Eμανουέλ Μακρόν στο βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης  | REUTERS/Vincent Kessler

Μακρόν: είναι και δική μας υπόθεση η προστασία των ελληνικών συνόρων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 21:36
1η Οκτωβρίου: O Eμανουέλ Μακρόν στο βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης 
|REUTERS/Vincent Kessler

Μακρόν: είναι και δική μας υπόθεση η προστασία των ελληνικών συνόρων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 21:36

«Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων» είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και αφορούσε την ελληνική πτυχή του Μεταναστευτικού.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική που να εστιάζει στις ανάγκες και στα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό» είπε, και επισήμανε ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου.

Η Γαλλία, δεσμεύτηκε ο κ. Μακρόν, θα ενισχύσει και τη χρηματοδότηση της Frontex.

Ο γάλλος πρόεδρος με αφορμή την αύξηση της ροής μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαπίστωσε «σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού».

Η κυρία Μπακογιάννη απηύθυνε την ερώτηση στον κ. Μακρόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναφέρθηκε στις «ανησυχητικές διαστάσεις» που λαμβάνει η μεταναστευτική κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να πιέσει την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς, αλλά και να αποδεχθεί την τουρκική πολιτική στη Συρία, καθώς και για να μην αντιδράσει στις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Ετσι ρώτησε τον γάλλο πρόεδρο ποια θα είναι η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, «για το οποίο όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο διαμερισμός του βάρους είναι απαραίτητος για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα

Ο κ. Μακρόν συμφώνησε ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε αύξηση στη μετανάστευση και ιδιαίτερα στην NA Ευρώπη. Επίσης συμφώνησε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα αυτό «για να πιέσει», σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να υποκύψουμε στην πίεση αυτή».

Ακόμη επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει επιμερισμός του βάρους –«συνιστά βασικό μεταρρυθμιστικό άξονα της μεταναστευτικής πολιτικής»-,  εκτιμώντας ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα βοηθήσει να επισπεύσουμε τη διαδικασία αυτή».

Αναφερόμενος στην επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, είπε πως το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο αποκορύφωμά τους «υπήρχε σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Και τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ακόμα το κομμάτι που λείπει», είπε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και στα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό και μια αποτελεσματική συνοριακή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε τα σύνορά μας.

«Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου. Η Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Προσέθεσε δε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη και όχι μόνο οι χώρες υποδοχής, «αλλιώς θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση που οι εισροές θα είναι απαράδεκτα υψηλές για τις χώρες υποδοχής αλλά και η κατάσταση απάνθρωπη για όλους αυτούς τους πρόσφυγες». Σημείωσε ακόμη πως το κόστος αφομοίωσής τους πρέπει επίσης να διαμοιρασθεί από όλη την Ευρώπη καθώς και ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις διαδικασίες στη Ζώνη Σένγκεν, και ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες» και κατέληξε: «Συνεπώς, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε το βάρος για τις χώρες υποδοχής, αλλά και να μειώσουμε αυτές τις δύσκολα διαχειρίσιμες ροές. Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα οδηγεί τους μετανάστες πίσω στις χώρες τους. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πράγματι έναν καλύτερο τρόπο να διαμοιραζόμαστε και να σηκώνουμε το βάρος αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...