1181
Οι ατομικές συσκευασίες καλλυντικών από πλαστικό καταλήγουν να επιβαρύνουν και αυτές τον πλανήτη | Shutterstock

Ωραία μπουκαλάκια, μόνο που μολύνουν (και αυτά) τον πλανήτη

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Αυγούστου 2019, 10:55
Οι ατομικές συσκευασίες καλλυντικών από πλαστικό καταλήγουν να επιβαρύνουν και αυτές τον πλανήτη
|Shutterstock

Ωραία μπουκαλάκια, μόνο που μολύνουν (και αυτά) τον πλανήτη

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Αυγούστου 2019, 10:55

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα, το InterContinental Hotels Group (IHG), ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο, αποφάσισε να απαρνηθεί τα προϊόντα περιποίησης σώματος σε πλαστικά μπουκαλάκια μινιατούρες μιας χρήσης, και ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εγκαταστήσει σε όλα τα μπάνια των δωματίων του dispensers μεγάλου μεγέθους με χύμα καλλυντικά προϊόντα, γράφει ο Independent.

Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, και είναι ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς τους αριθμούς: Ο βρετανικός όμιλος διαθέτει γνωστές αλυσίδες, όπως τα Holiday Inn, InterContinental και Crowne Plaza, συνολικά 5.656 ξενοδοχεία με 843.000 δωμάτια σε περίπου 100 χώρες, και χρησιμοποιεί κάθε χρόνο περίπου 200 εκατ. μπουκαλάκια μινιατούρες με αφρόλουτρα, σαμπουάν, conditioner για τα μαλλιά και κρέμες σώματος.

Η χρήση καλλυντικών χύμα έχει ήδη αρχίσει στο ένα τρίτο των ξενοδοχείων του ομίλου, στα πολυτελή Six Senses και τα boutique hotels Kimpton –που έχουν έτσι κι αλλιώς περιβαλλοντικό προσανατολισμό-, σε περισσότερα από 1000 ξενοδοχεία Holiday Inn Express στις ΗΠΑ, και σε κάποια καταλύματα των αλυσίδων Staybridge Suites και Candlewood Suites. Και μέχρι το 2021 αναμένεται ότι η διαδικασία της αντικατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί.

Μέχρι το 2021 ο όμιλος IHG θα εγκαταστήσει dispensers στα μπάνια των 843.000 δωματίων του σε όλο τον κόσμο (photo: IHG)

Ακόμα, ο όμιλος IHG έχει δεσμευτεί –όπως επίσης η πολυεθνική Marriott International και τα Peninsula Hotels- ότι θα αποσύρει και τα πλαστικά καλαμάκια από όλα τα ξενοδοχεία του μέσα στο 2019. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς ο πλανήτης θα πάψει να επιβαρύνεται με 50 εκατ. πλαστικά καλαμάκια ετησίως. Θέλετε να έχετε μια εικόνα για το συνολικό τους μήκος; Αν τα άπλωνε κανείς θα έφθαναν από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο _ το δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου.

Εν τω μεταξύ, στην Καλιφόρνια, σε μια προσπάθεια για τη μείωση της χρήσης πλαστικού και των πλαστικών απορριμμάτων, τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής με ψήφους έξι έναντι τριών αποφάσισαν την απαγόρευση της χρήσης μικρών πλαστικών μπουκαλιών (με περιεχόμενο 340ml ή λιγότερο) σε δωμάτια καταλυμάτων και σε δημόσιους χώρους και την αντικατάσταση των ατομικών συσκευασιών με καλλυντικά σε dispensers.

Διαβάζοντας την είδηση, το πρώτο πράγμα, που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν η πραγματικά απίθανη συλλογή από μινιατούρες με σαμπουάν και αφρόλουτρα μιας φίλης μου, που έχει την τύχη να ταξιδεύει συχνά και τη μανία να μαζεύει μπουκαλάκια με ακριβά προϊόντα από τα μπάνια των καλών ξενοδοχείων, στα οποία καταλύει συνήθως. Σύντομα, οι μινιατούρες της με τα φίνα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα από τη Νέα Υόρκη, τη Βενετία, το Ναϊρόμπι και το Τόκιο θα είναι πλέον συλλεκτικές και δεν θα μπορούμε πια να τις χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε διακοπές στο εξοχικό της. Καιρός να βγάλει τα πολύτιμα μπουκαλάκια από το μπάνιο, θα της πω, και να τους φτιάξει ειδική βιτρίνα σε ανάμνηση των παλιών «καλών» ή των «κακών» καιρών, όπως το πάρει κανείς.

Το Belmont Hotel Cipriani στη Βενετία προσφέρει όλη τη σειρά Thé Verte του Bulgari (photo: Belmont)

Και μη μου πείτε, τώρα, ότι δεν έχετε μπει κι εσείς στον πειρασμό να αδειάσετε στη βαλίτσα σας το καλαθάκι με τα αφρολουτράκια λίγο πριν αφήσετε το δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου. Εγώ πάντως το έχω κάνει, το ομολογώ. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, άλλαξα συνήθειες από τον φόβο των πλαστικών που συσσωρεύονται στον πλανήτη. Στην αρχή ξαναγέμιζα τα μπουκαλάκια με δικά μου καλλυντικά, το μέγεθός τους είναι, εξάλλου, ιδανικό για ταξίδια με αεροπλάνο, και τώρα πια, τα έχω καταργήσει εντελώς.

Αντικατέστησα σαμπουάν και αφρόλουτρο με αγνό χειροποίητο σαπούνι από παρθένο ελαιόλαδο, που κάνει μια χαρά τη δουλειά του, καθαρίζει σώμα και μαλλιά στην εντέλεια, δεν χρειάζεσαι καν κρέμες μετά, ούτε έχεις πρόβλημα με τον έλεγχο στα αεροδρόμια. Τέτοιο άλλωστε χρησιμοποιώ πια και στο σπίτι, (εν μέρει) λοιπόν έχω ήσυχη την οικολογική μου συνείδηση, ξεμπέρδεψα  και με την πολύπλοκη περιποίηση. Και σας προτείνω ανεπιφύλακτα τη λύση (εκτός κι αν έχετε βαμμένα μαλλιά, γιατί λένε ότι το σαπούνι τα βαραίνει), δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε. Κάνει καλό στον πλανήτη, στο budget και στην επιδερμίδα μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι «συλλέκτες» μίνι αφρόλουτρων και λοιπών ξενοδοχειακών amenities θα θρηνήσουν την απώλεια όταν οι μινιατούρες με ακριβά προϊόντα όπως για παράδειγμα τα (αγαπημένα) Molton Brown εξαφανιστούν από τα μπάνια των πολυτελών ξενοδοχείων. Αλλά ας θρηνήσουν οι λιγότεροι παρά να θρηνήσουμε όλοι μαζί την καταστροφή του πλανήτη και εξαιτίας των πλαστικών (αν και όπως πάνε τα πράγματα χλωμό το βλέπω να αποφευχθεί).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Molton Brown (@moltonbrown) on


Σύμφωνα με την Γκουέν Πάουελ, ιδρύτρια της cleanconscience.org.uk (βρετανική φιλανθρωπική πρωτοβουλία για την ανακύκλωση ειδών καλλωπισμού ξενοδοχείων), περίπου 200 εκατ. μινιατούρες πετιούνται ασυνείδητα κάθε χρόνο μόνο από τα ξενοδοχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Τα μπουκαλάκια είναι πλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν επί εκατοντάδες χρόνια άθικτα στις χωματερές. Και θα δώσουν στους ανθρωπολόγους του μέλλοντος την ευκαιρία να αναρωτηθούν αν κάποιος άνθρωπος χρησιμοποίησε ποτέ περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας αφρόλουτρο με τζίνσενγκ, πριν πετάξει το μπουκάλι στα σκουπίδια, όπως εύστοχα γράφει ο Guardian

Και μόνο κρίμα δεν είναι, έγκλημα είναι και είμαστε όλοι συνένοχοι. Σκεφτείτε το, παρακαλώ, την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι σε μη ανακυκλώσιμη ατομική συσκευασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...