370
| REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Ωρα Ντράγκι για την Ιταλία – αναλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 09:01
|REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Ωρα Ντράγκι για την Ιταλία – αναλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 09:01

Ηταν ένα σενάριο που συζητείτο καιρό τώρα στην Ιταλία, όχι μόνο όταν προέκυψε η κρίση στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, αλλά πολύ πιο πριν, στην ουσία όταν ο Μάριο Ντράγκι αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Οκτώβριο του 2019. Σε ένα αποσαρθρωμένο λόγω λαϊκισμού και ακροδεξιάς ρητορικής πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, ο «σούπερ Μάριο», ο ιταλός σωτήρας του ευρώ, έμοιαζε η ιδανική λύση για να βγάλει τη χώρα του από μια πολυπαραγοντική κρίση.

Η ώρα του Μάριο Ντράγκι θα σημάνει στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ρώμης.

Τότε ο 73χρονος οικονομολόγος θα διαβεί το κατώφλι του Κυρηναλίου, του προεδρικού μεγάρου της Ιταλίας, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου.

Ιταλικά ΜΜΕ και αναλυτές δεν είχαν καμία αμφιβολία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι: ο Ματαρέλα θα αναθέσει στον Ντράγκι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να στηρίξει ευρεία πολιτική πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας είχε δώσει το στίγμα, ζητώντας τη σύσταση «κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη».

Στις 29 Ιανουαρίου και προεξοφλώντας ότι θα κληθεί να αναλάβει κεντρικό πολιτικό ρόλο, στο Protagon γράφαμε ότι ο Ντράγκι χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους Ιταλούς «εφεδρεία της Ιταλικής Δημοκρατίας» ενώ οι Βρυξέλλες τον θεωρούν «ό,τι καλύτερο» (εδώ).

«Η ώρα του Ντράγκι» γράφει η σημερινή Repubblica στον κύριο τίτλο της

Οι εξελίξεις πύκνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ηταν οι ώρες που ο Ματέο Ρέντσι, ο πρώην πρωθυπουργός που προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόντε αποσύροντας το κόμμα του, «Italia Viva», είχε διαμηνύσει ότι θα ήθελε να δει τον Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Ο δε Τζουζέπε Κόντε, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει «αντάρτες» από το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, τους είχε προειδοποιήσει: «Αν πέσω εγώ, θα έρθει ο Ντράγκι».

Επρόκειτο για ένα πολιτικό παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι». Τυπικά, ο Ματαρέλα είχε αναθέσει ερευνητική εντολή για εξεύρεση μιας πιθανής πλειοψηφίας στον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, η οποία θα εξέπνεε την Τρίτη.

Ομως ο κυριακάτικος Τύπος έγραψε για τηλεφωνική επικοινωνία του Ματαρέλα με τον Ντράγκι. Το Κυρηνάλιο το διέψευσε, λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξαν επικοινωνίες από την αρχή της κρίσης. Διάψευση που τη διέψευσε τελικά η ίδια η ζωή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...