492
Ο Μάριο Ντράγκι πάντα θεωρούσε τον εαυτό του υπηρέτη του κράτους. Ισως γίνει η έκπληξη που θα προκύψει από το κυβερνητικό αδιέξοδο της Ρώμης | CreativeProtagon

Ντράγκι, ο «αόρατος άνθρωπος» στην ιταλική κρίση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:57
Ο Μάριο Ντράγκι πάντα θεωρούσε τον εαυτό του υπηρέτη του κράτους. Ισως γίνει η έκπληξη που θα προκύψει από το κυβερνητικό αδιέξοδο της Ρώμης
|CreativeProtagon

Ντράγκι, ο «αόρατος άνθρωπος» στην ιταλική κρίση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:57

Η πολιτική κρίση μαίνεται στη Ρώμη, αφού ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επιμένει ότι άλλοι («οι πολιτικές δυνάμεις») και όχι ο ίδιος (το κόμμα Italia Viva) οφείλουν να πουν αν πρέπει ή δεν πρέπει να συμμετάσχει ξανά σε νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε! Και δεν περιορίζει τον οίστρο του, αφού ρίχνει και την ιδέα να σχηματιστεί κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων ή αμιγώς τεχνοκρατική. Τέτοια ακούν οι ανανήψαντες από τον χαζοχαρούμενο λαϊκισμό και ενταχθέντες πλήρως στο σύστημα «πεντάστεροι» και τον βρίζουν, ενώ η Κεντροδεξιά διαβουλεύεται για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, καραδοκώντας με ζεσταμένη την ελπίδα της. Πολύς σαματάς γίνεται δηλαδή, τουτέστιν κλασική Ιταλία.

Η Repubblica δεν περιμένει να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, σηκώνεται στις μύτες των ποδιών της και κοιτάζει πάνω από το σύννεφο της σκόνης, κατά τον ανοιχτό ορίζοντα. Βλέπει έναν «αόρατο άνθρωπο» πίσω από την κρίση, τον παλιό διοικητή της Banca d’Italia και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μάριο Ντράγκι. Ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις, παρά ταύτα δεν βλάπτει να υπομνησθεί ότι ο ίδιος «πάντα θεωρούσε τον εαυτό του υπηρέτη του κράτους» και ότι οι άλλοι πάντα τον θεωρούσαν θεσμικό παράγοντα, κολώνα του συστήματος, ευρωπαϊστή με κύρος και υπόληψη στις Βρυξέλλες.

Ενώ ονόματα και ονοματάκια ταλαιπωρούν τα ιταλικά media και το κοινό τους καθημερινώς, ο Ντράγκι παραμένει σιωπηλός, δεν συμμετέχει σε κομματικά ή διακομματικά κονκλάβια, «ωστόσο είναι παρών». Επειδή αυτός είναι «ο αόρατος πρωταγωνιστής» των ημερών, καθώς για τους περισσότερους στην Ιταλία και στο εξωτερικό «αυτός είναι η ρεζέρβα της Δημοκρατίας».

Για να εξηγηθεί καλύτερα, η Repubblica γράφει ότι ο «SuperMario» ναι μεν δεν ανακατεύεται με τα κομματικά πίτουρα, ωστόσο, βλέποντας τις πολιτικές συγκρούσεις γύρω του να φουντώνουν, «η απροθυμία του για πολιτική δέσμευση έχει γίνει λιγότερο ξεκάθαρη». Kαι «στην ανάγκη», τονίζει το ρεπορτάζ, δεν θα έλεγε όχι σε οποιονδήποτε ρόλο του προτεινόταν.

Εξάλλου, αυτήν την περίοδο δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από πολλούς και διαφόρους, αλλά κρατάει τις αποστάσεις του. Να, μέχρι και ο Κόντε τον επισκέφθηκε, και μάλιστα λίγο προτού υποβάλει την παραίτησή του στον Ματαρέλα – μία πληροφορία με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αλλά ως ακόμη πιο ενδιαφέρουσες σημειώνονται οι… υπεραστικές κλήσεις που δέχθηκε ο Ντράγκι. «Δεν είναι και κάποιο μεγάλο μυστικό ότι πολλοί στην Ευρώπη τον θεωρούν ό,τι καλύτερο, με πρώτη τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ». Ο Ρέντσι μίλησε την περασμένη Πέμπτη ανοιχτά για τεχνοκράτες –όχι για πατριώτες, αλλά δεν πειράζει, ο Ντράγκι διαθέτει και τις δύο ιδιότητες. Από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου «ο Ντράγκι μάλλον θα δεχθεί περισσότερα τηλεφωνήματα» γράφει καθόλου σιβυλλικά και μάλλον νέτα-σκέτα η Repubblica.

Οι άριστες σχέσεις του Ντράγκι με τον Ματαρέλα έχουν, επίσης, τη σημασία τους και πρέπει να υπολογιστεί ότι θα παίξουν ρόλο στις εξελίξεις των επομένων… ωρών.

Για τον προσδιορισμό του πολιτικού προφίλ του Ντράγκι, η Repubblica παραπέμπει τον αναγνώστη της σε μία συνέντευξή του, που έδωσε στην Die Zeit το 2015. Στους Γερμανούς είχε πει καθαρά και ξάστερα ότι ενστερνίζεται τις ιδέες και τις πρακτικές του «φιλελεύθερου σοσιαλισμού», τοποθετώντας τον εαυτό του μακριά από τα άκρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...