385
Τι είναι αυτό που ενώνει τους Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ με την Αντζελίνα Τζολί; Μα ο πίνακας με το τζαμί στο Μαρακές | CreativeProtagon

Η Αντζελίνα Τζολί βγάζει στο σφυρί «τον καλύτερο» πίνακα του Τσόρτσιλ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 19:28
Τι είναι αυτό που ενώνει τους Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ με την Αντζελίνα Τζολί; Μα ο πίνακας με το τζαμί στο Μαρακές
|CreativeProtagon

Η Αντζελίνα Τζολί βγάζει στο σφυρί «τον καλύτερο» πίνακα του Τσόρτσιλ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 19:28

Ενας από τους 500 πίνακες -«ίσως ο πιο σημαντικός»- που ζωγράφισε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, βγαίνει στο σφυρί από την… Αντζελίνα Τζολί, η οποία τον είχε αγοράσει από κοινού με τον τότε σύζυγό της, Μπραντ Πιτ.

Το έργο με τίτλο «Tower of the Koutoubia Mosque» θα πωληθεί σε δημοπρασία του Christie’s την 1η Μαρτίου. Ο οίκος εκτιμά ότι ο πίνακας θα αποφέρει από 2,1 εκατ. έως 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για πίνακα με το τζαμί Κουτούμπια στο Μαρακές και είναι ο μοναδικός που ολοκλήρωσε ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την Telegraph.

Τον ζωγράφισε μετά τη διάσκεψη της Καζαμπλάνκα, που έγινε τον Ιανουάριο του 1943. Για τον Τσόρτσιλ, το Μαρόκο ήταν από τις ομορφότερες χώρες που είχε επισκεφτεί.

Μετά τις συνομιλίες, ο Τσόρτσιλ και ο Ρούσβελτ επισκέφθηκαν το Μαρακές, προκειμένου ο βρετανός πολιτικός να δείξει στον αμερικανό πρόεδρο την ομορφιά της πόλης. Είδαν μαζί το ηλιοβασίλεμα και στη συνέχεια, ο βρετανός πρωθυπουργός ζωγράφισε τη σκηνή.

Δεξιά, ο πίνακας του Τσόρτσιλ που βγαίνει σε δημοπρασία, σε παλαιότερη έκθεση στην Ατλάντα (EPA/ERIK S. LESSER)

«Ο Ρούσβελτ εντυπωσιάστηκε», δήλωσε ο Νικ Ορτσαρντ, επικεφαλής για τη σύγχρονη βρετανική Τέχνη στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Ο Τσόρτσιλ δώρισε στον Ρούσβελτ τον πίνακα, ως ενθύμιο αυτού του ταξιδιού τους. Η πράξη αυτή συμβολίζει τη στενή τους φιλία και αλληλοεκτίμηση.

Ο Τσόρτσιλ άρχισε να ζωγραφίζει μετά τα 40 του και ολοκλήρωσε περίπου 500 πίνακες. «Το φως στο Μαρόκο και το Μαρακές ήταν κάτι με το οποίο είχε πάθος» και το ζωγράφισε ξανά και ξανά, δήλωσε ο Ορτσαρντ.

Ο γιος του Ρούσβελτ, Ελιοτ, πούλησε σε συλλέκτη έργων τέχνης τον συγκεκριμένο πίνακα μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1945 και το έργο πέρασε από αρκετά χέρια, προτού τον αγοράσουν η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, το 2011, από έμπορο έργων τέχνης στη Νέα Ορλεάνη. Η αξία της συλλογής έργων τέχνης του διάσημου ζεύγους εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ. Μετά το διαζύγιο, την χώρισαν στα δύο.

Στη δημοπρασία ο πίνακας πωλείται από την Jolie Family Collection και ο Ορτσαρντ ελπίζει ότι θα καταγραφεί νέα τιμή-ρεκόρ για έργο του Τσόρτσιλ. «Το ρεκόρ σε δημοπρασία είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια λίρες για έναν πίνακα που κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο σημαντικός όσο αυτός. Πιστεύω ότι πιθανότατα αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο του», δήλωσε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...