364
Οι 28 ηγέτες των κρατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη | REUTERS

Βρυξέλλες: Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 09:16
Οι 28 ηγέτες των κρατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη
|REUTERS

Βρυξέλλες: Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 09:16

Παραμένει το «κόκκινο» της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε σχετική συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Γαλλία, Ολλανδία και Δανία παραμένουν αντίθετες ζητώντας να αλλάξει η διαδικασία ένταξης νέων χωρών.

Οπως δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, «υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».

«Ολοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί ξανά σε αυτή τη σύνοδο. Ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα, απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία -με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας- νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά την Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.