514
Διαδηλώτρια κατά του Brexit, τυλιγμένη με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο | REUTERS

Βρετανία: Στον «αέρα» 3,5 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 14:10
Διαδηλώτρια κατά του Brexit, τυλιγμένη με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο
|REUTERS

Βρετανία: Στον «αέρα» 3,5 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 14:10

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι βρετανικές Αρχές για να προλάβουν να καταχωρίσουν τα 3,5 εκατ. των ευρωπαίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 29 Μαρτίου.

Σήμερα, ξεκίνησε η τρίτη φάση δοκιμής του προγράμματος εγγραφής των 3,5 εκατ. πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στη Βρετανία. Διάχυτος όμως, είναι ο φόβος, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών, ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία και ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα μείνουν… ξεκρέμαστοι και θα κινδυνέψουν με απέλαση.

Η προθεσμία αίτησης λήγει τον Ιούνιο του 2021 αν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ ή τον Δεκέμβριο του 2020 χωρίς συμφωνία. Ομως, ο όγκος των πιθανών αιτήσεων και το παράβολο που πρέπει να την συνοδεύει δυσκολεύουν τα πράγματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί όσους κατοίκους της Βρετανίας διαθέτουν διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσους συγγενείς τους διαθέτουν εν ισχύ βιομετρική κάρτα κατοίκου, να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους για να λάβουν το καινούργιο έγγραφο και την ειδική άδεια παραμονής. Επισήμως, το σύστημα θα ανοίξει μία ημέρα μετά που η Βρετανία πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, δηλαδή στις 30 Μαρτίου.

Προς το παρόν, έχουν γίνει δύο δοκιμαστικές φάσεις με αρκετά τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία, που γίνεται μέσω εφαρμογής στα κινητά, η οποία όμως, δεν λειτουργεί σε iPhone, παρά μόνο στα Android. Ηδη, παρουσιάστηκαν προβλήματα στο στάδιο αναγνώρισης των διαβατηρίων.

Ο Μάικι Μπον, ιδρυτής της οργάνωσης the3million, η οποία έχει στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, μετά το Brexit, τονίζει στη Guardian ότι οι πολίτες δεν τρέφουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την διαδικασία εγκαίρως.

Η υπουργός μετανάστευσης Κάρολαϊν Νόουκς όμως, διαβεβαιώνει ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει: «Από την αρχή, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, που διαμένουν στη Βρετανία. Η δεύτερη δοκιμαστική φάση κατέδειξε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο όσον αφορά τις προθεσμίες και ότι το σύστημα είναι εύκολο για τους πολίτες που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής όταν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την ευρύτερη δοκιμαστική φάση του προγράμματος, που θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες πριν ανοίξει επισήμως για όλους στα τέλη Μαρτίου».

Υπάρχουν επίσης, διαμαρτυρίες για τα χρήματα που κοστίζει η αίτηση -74 ευρώ για τους άνω των 16 ετών και 36 ευρώ για τους κάτω των 16- η οποία θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Ο Τσάι Πατέλ, νομικός και στέλεχος στο συμβούλιο των μεταναστών, εξηγεί ότι όποιος δεν πληρώσει θα χάσει το δικαίωμά του να παραμείνει στη Βρετανία. «Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία και αναιρεί την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, που είναι ήδη στη Βρετανία, θα είναι καλοδεχούμενοι μετά το Brexit. Ζητώντας παράβολο και θέτοντας προθεσμία, αποκλείει αυτόματα δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν θα μπορέσουν ή δεν θα προλάβουν να κάνουν την αίτηση και θα γίνουν παράνομοι. Οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι ανάπηροι, θα έχουν πρόβλημα. Εμείς προτείνουμε να δοθεί αυτόματα άδεια παραμονής, δωρεάν, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία. Και στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών να δημιουργήσει μία δωρεάν και απλή διαδικασία για να παραλάβουν οι δικαιούχοι τα νόμιμα έγγραφά τους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...