558
Εξι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Από αριστερά και δεξιόστροφα: Γουόρεν Μπάφετ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ , Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς, Τζακ Μα και Αμάνθιο Ορτέγα | CreativeProtagon

Είκοσι έξι άνθρωποι έχουν όση περιουσία έχει ο μισός πληθυσμός της Γης

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 11:17
Εξι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Από αριστερά και δεξιόστροφα: Γουόρεν Μπάφετ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ , Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς, Τζακ Μα και Αμάνθιο Ορτέγα
|CreativeProtagon

Είκοσι έξι άνθρωποι έχουν όση περιουσία έχει ο μισός πληθυσμός της Γης

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 11:17

Είναι σχεδόν κοινοτοπία να λέμε ότι ήταν μια καλή χρονιά αυτή που πέρασε για τους υπερπλούσιους του πλανήτη. Oπως είναι να συγκρίνουμε την περιουσία τους με αυτή των συνανθρώπων τους που αγωνίζονται να τα επιζήσουν με ελάχιστα.

Αυτό πάντως συνέβη και το 2018, όπου οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12%, ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα!

Την ίδια ώρα οι 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της Γης είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Η αναλογία ποτέ δεν ήταν χειρότερη. Ο πλούτος των 26 πλουσιότερων ισοδυναμεί με αυτόν 3,8 δισεκατομμυρίων εξαθλιωμένων και βεβαία δεν είναι ζήτημα μετρητών και ακινήτων, αλλά πώς οι πλούσιοι μπορούν πολύ εύκολα να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την περιουσία τους σε σχέση με το κατώτερο 50%.

Χαρακτηριστικό των ανισοτήτων που διευρύνονται είναι ότι το 2017 η αναλογία αυτή ήταν 43 πλούσιοι έναντι του 50% του πλανήτη. Τώρα χρειάζονται μόλις 26 για να ισοφαρίσουν την περιουσία (το όποιο βιος) του μισού πληθυσμού της Γης…

Ενδεικτικά, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισ. δολάρια πέρυσι. Η Oxfam σημειώνει ότι «ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί στο… 1% της περιουσίας του».

Ποιοι είναι οι 26

Στο πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα η Liberation παραθέτει απλώς τον κατάλογο των 26 υπερπλούσιων που ισούνται με τον μισό πλανήτη.

Είναι μεταξύ άλλων επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας και του λογισμικού: ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπιλ Γκέιτς που ίδρυσε τη Microsoft αλλά και ο πρώην επικεφαλής Στιβ Μπάλμερ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, ο Λάρι Ελισον της Oracle και οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν που ίδρυσαν το Google.

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH (Louis Vuitton και άλλες φίρμες πολυτελών ειδών), η Φρανσουάζ Μπετανκούρ, κληρονόμος της L’Oreal, και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ακόμη, δυναμική παρουσία έχουν κινέζοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Τζακ Μα της Alibaba

To πρωτοσέλιδο της Liberation. 26 άνθρωποι «ίσοι» με τον μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας…

Η Oxfam για άλλη μια φορά προτρέπει τα κράτη να φορολογήσουν τους πλουσιότερους και τις επιχειρήσεις. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, τονίζει η Oxfam, διαπιστώνοντας πως «οι πλούσιοι επωφελούνται όχι μόνο από την επέκταση της περιουσίας τους, αλλά επίσης κι από τα χαμηλότερα επίπεδα φορολόγησης εδώ και δεκαετίες» σε πολλά κράτη.

Η οργάνωση αναγνωρίζει πάντως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας υποδιπλασιάστηκε από το 1990 ως το 2010 και έκτοτε μειώθηκε κι άλλο, στα 736 εκατ. ανθρώπους, επισημαίνει πως οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα μειώθηκαν επίσης στις πλούσιες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Εάν φορολογούσαμε τους πλουσιότερους κατά μόλις μία μονάδα περισσότερο επί της περιουσίας του, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα ήταν υπεραρκετά για να μορφωθούν τα 262 εκατομμύρια παιδιά που δεν πάνε σήμερα σχολείο και να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι από ασθένειες, επισημαίνει η έκθεση.

Η ΜΚΟ δίνει στη δημοσιότητα την έκθεσή της μία ημέρα πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Η μεθοδολογία της Oxfam (αν και αμφισβητείται από κάποιους οικονομολόγους) βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνουν το περιοδικό Forbes και η τράπεζα Crédit Suisse.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...