425
Διαδηλωτές στο Ρίο ντε Tζανέιρο απλώνουν πανό με τα πρόσωπα των δολοφονημένων Ντομ Φίλιπς και Μπρούνο Περέιρα | REUTERS/Pilar Olivares

Βραζιλία: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας στον Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 16:48
Διαδηλωτές στο Ρίο ντε Tζανέιρο απλώνουν πανό με τα πρόσωπα των δολοφονημένων Ντομ Φίλιπς και Μπρούνο Περέιρα
|REUTERS/Pilar Olivares

Βραζιλία: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας στον Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 16:48

Η δολοφονία του βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του βραζιλιάνου ιθαγενούς ακτιβιστή Μπρούνο Περέιρα τον Ιούνιο του 2022 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και γεννώντας σειρά θεωριών συνωμοσίας.

Οι δύο άνδρες δολοφονήθηκαν άγρια στην κοιλάδα Τζαβάρι του Αμαζονίου. Ο 57χρονος Φίλιπς, συνεργάτης του Guardian, και ο 41χρονος Περέιρα είχαν επισκεφθεί την κοιλάδα στο πλαίσιο έρευνας για ένα βιβλίο που έγραφε ο Φίλιπς, με τίτλο «Σώστε τον Αμαζόνιο». Κατά την περίοδο της διπλής δολοφονίας ο Περέιρα, φημισμένος ειδικός σε ζητήματα ιθαγενών και εξερευνητής, βοηθούσε τις αυτόχθονες κοινότητες του Αμαζονίου να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης, ώστε να αντιμετωπίσουν τις παράνομες ενέργειες στο τροπικό δάσος.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των εγκλημάτων ακούει στο όνομα Ρούμπενς Βιγιάρ Κοέλιο και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Κολόμπια». Συνελήφθη για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, έναν μήνα μετά τις δολοφονίες, αποφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά συνελήφθη εκ νέου τον Δεκέμβριο για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του. Στις αρχές της εβδομάδας η αστυνομία της πολιτείας Αμαζόνας ανακοίνωσε ότι ο «Κολόμπια», που έχει κατηγορηθεί για παράνομο ψάρεμα στην περιοχή, ήταν εκείνος που διέταξε τις δολοφονίες.

Τρεις άλλοι άνδρες έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς των θυμάτων. Και οι τρεις αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν στην περιοχή του ποταμού Ιτακουέι, κοντά στον τόπο του εγκλήματος, το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Κοέλιο προμήθευσε τους τρεις κατηγορουμένους με τον απαραίτητο οπλισμό για τις δολοφονίες.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν παγκόσμια αγανάκτηση και ανέδειξαν την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που προκάλεσε η πολιτική απογύμνωσης του Αμαζονίου στους αυτόχθονες ιθαγενείς από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ηταν ένας από τους λόγους που ο Μπολσονάρο έχασε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τα διεθνή ρεπορτάζ από την περιοχή, εκπρόσωποι των ιθαγενών της κοιλάδας Τζαβάρι ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο ασφάλειας μετά την ήττα του Μπολσονάρο. Ελπίζουν, τουλάχιστον, οι Αρχές της νέας κυβέρνησης να φέρουν τον υπαίτιο των δολοφονιών ενώπιον της βραζιλιάνικης Δικαιοσύνης.

Παρά τη διαφαινόμενη διαλεύκανση της υπόθεσης, αστυνομικές πηγές της Αμαζόνας υποπτεύονται ότι η υπόθεση έχει και πιο βαθιές πτυχές. Μπορεί ο Κοέλιο να έδωσε την εντολή της εκτέλεσης, αλλά ποιος πραγματικά ωφελήθηκε από τη δολοφονία; Υπάρχουν υποψίες για μια ευρύτερη συνωμοσία στην περιοχή, που σφύζει από περιβαλλοντικά εγκλήματα και στην οποία δραστηριοποιούνται καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών της Κολομβίας και του Μεξικού.

Η κοιλάδα Τζαβάρι, μια περιοχή του Αμαζονίου όπου συγκεντρώνονται πολλές απομονωμένες φυλές ιθαγενών, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε λεωφόρο διακίνησης κοκαΐνης και μαριχουάνας. Τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών μετακινούνται μέσω του ποταμού από το Περού προς τη Βραζιλία και, ακολούθως, στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...