241
Τα πρώτα λεπτά της καινούργιας, ελεύθερης ζωής του Ντα Σίλβα κατέγραψε ο φακός – το σύνθημα στο πανό σημαίνει «ο Λούλα είναι αθώος!» | REUTERS/Rodolfo Buhrer

Βραζιλία: ο Λούλα ντα Σίλβα είναι και πάλι ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 23:34
Τα πρώτα λεπτά της καινούργιας, ελεύθερης ζωής του Ντα Σίλβα κατέγραψε ο φακός – το σύνθημα στο πανό σημαίνει «ο Λούλα είναι αθώος!»
|REUTERS/Rodolfo Buhrer

Βραζιλία: ο Λούλα ντα Σίλβα είναι και πάλι ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 23:34

Πλήθος οπαδών του τον υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες έξω από τη φυλακή της Κουριμπίτα: επιτέλους, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι και πάλι ελεύθερος!

Ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που περίμεναν να δουν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας ήταν μεγάλος. Μεγάλος επειδή και η παραμονή του στο κελί ήταν και αυτή μακρά.

Ο Ντα Σίλβα έμεινε περισσότερο από έναν χρόνο στη φυλακή εκτίοντας ποινή για διαφθορά.

Ο Ο 74χρονος πολιτικός –ένα σύμβολο για την Αριστερά της Βραζιλίας- εξήλθε πεζός από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αγκάλιασε τους υποστηρικτές του και χαιρέτισε το πλήθος με υψωμένη τη γροθιά, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αμέσως περικυκλώθηκε από τους υποστηρικτές του, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν φανέλες με τη μορφή του και κρατούσαν λάβαρα.

Η απόφαση για την απελευθέρωσή του ελήφθη από έναν δικαστή κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Στο σκεπτικό του ο δικαστής εξήγησε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής, δεδομένου ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Οπως ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές, η εξέλιξη της αποφυλάκισης του Ντα Σίλβα αποτελεί κόλαφο για τον τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου ο οποίος είχε κάνει προεκλογική σημαία του την καταδίκη του Ντα Σίλβα και διατυμπάνιζε την επιθυμία του να τον δει πίσω από τα σίδερα έως το τέλος της ζωής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...