304
Η πρόεδρος της Κομισιόν και η γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου | EPA

Μέρκελ – Φον ντερ Λάιεν: Δεν πρέπει να χάσουμε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 18:08
Η πρόεδρος της Κομισιόν και η γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου
|EPA

Μέρκελ – Φον ντερ Λάιεν: Δεν πρέπει να χάσουμε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 18:08

Στενή διασύνδεση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησαν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να κρατήσει αυτές τις χώρες όσο το δυνατόν πιο κοντά της.

Αποτελεί «εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό συμφέρον για την Ευρώπη, αυτές οι χώρες να μην χάσουν την ελπίδα τους στην προοπτική ένταξης», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία σε ανάλογο τόνο επισήμανε ότι είναι για την Ευρώπη «μεγάλης στρατηγικής σημασίας» να συνδέσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια όσο το δυνατόν πιο στενά με την ΕΕ.

«Οσο δεν είναι εφικτό να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις -και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει απίστευτες προσπάθειες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, το οποίο εμείς τους ζητήσαμε- θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να αναπτύξουμε κοινά προγράμματα με τα οποία, μέσω της συνεργασίας, θα συνδεθούμε ακόμη πιο στενά. Αν δεν το κάνουμε, θα γεμίσουν άλλοι αυτό το κενό και αυτό δεν το θέλουμε», προειδοποίησε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, με την φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ανακοινώσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί βιώσιμα, με ανθρωπιστικό τρόπο, αλλά και αποτελεσματικά, την μετανάστευση», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο Μεταναστευτικό είναι σημαντικό η ΕΕ να βγει από την ακινησία και να τεθεί και πάλι σε κίνηση προς τα εμπρός.

Η Μέρκελ από την πλευρά της αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τη νέα Επιτροπή, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν.