406
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μαδρίτη | Reuters

Πάλι εκλογές; Κουρασμένοι και μπερδεμένοι οι Ισπανοί ελπίζουν να βγουν από το πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 15:58
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μαδρίτη
|Reuters

Πάλι εκλογές; Κουρασμένοι και μπερδεμένοι οι Ισπανοί ελπίζουν να βγουν από το πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 15:58

Οι ελπίδες των Ισπανών ότι οι εκλογές της Κυριακής -η τέταρτη αναμέτρηση σε ισάριθμα χρόνια- θα δώσουν λύση στο παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο είναι μάλλον λίγες.

Το ότι η προηγούμενη αναμέτρηση έγινε πριν από επτά μήνες απλώς επιτείνει το αίσθημα  κούρασης και απογοήτευσης. Και το ότι οι εκλογές του Απριλίου δεν έβγαλαν βιώσιμη κυβέρνηση -παρά την νίκη των Σοσιαλιστών (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αφήνοντας τη χώρα με μια μετέωρη υπηρεσιακή κυβέρνηση- έρχεται να προστεθεί στο αίσθημα απογοήτευσης.

Οι ατέρμονες και αδιέξοδες συνομιλίες του PSOE με τους αριστερούς Podemos, αλλά και η άρνηση των δεξιών Ciudadanos να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα άνοιξαν τον δρόμο για τις εκλογές της Κυριακής, που πλέον θα γίνουν σε ένα διαφοροποιημένο πολιτικό σκηνικό.

Καταλύτης των αλλαγών είναι η κατάσταση στην Καταλονία. Η φυλάκιση εννέα πολιτικών που πρωτοστάτησαν στην αυτονομιστική κίνηση το 2017 πυροδότησε κύμα οργής στην αυτόνομη επαρχία. Η Δεξιά δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Σάντσεθ για αδυναμία να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές, γράφει ο Guardian.

Το πολιτικό δώρο της ακυβερνησίας και της ασυνεννοησίας δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το ακροδεξιό Vox που εμφανίστηκε δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, έπειτα από την άνοδό του στην περιφέρεια.

Οι βασικοί υποψήφιοι των κομμάτων έπειτα από debate. Από αριστερά, ο Πάμπλο Κασάδο του PP, ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ του Vox,  , ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos και ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos (REUTERS/Susana Vera)

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Vox ακόμη και στην τρίτη θέση πίσω από το PSOE, που μάλλον θα διατηρήσει τις δυνάμεις του με κάποιες μικρές απώλειες, και το Λαϊκό Κόμμα (PP) που ελπίζει ότι θα ανακάμψει από την τραγική επίδοση του Απριλίου.

Πίεση έχουν από τα αριστερά και οι Podemos, αλλά και το PSOE, από το κόμμα Más País («Περισσότερη χώρα»), το οποίο ίδρυσε ο Ινίχο Ερεχόν, ένας από τους ιδρυτές των Podemos.

Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι αντίθετα οι Ciudadanos που αποφάσισαν να μετατοπιστούν προς τα δεξιά για να αντιπαρατεθούν με το PP και το Vox. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις η δύναμή τους θα συρρικνωθεί σχεδόν στο ένα τρίτο (περίπου 20 έδρες από τις 57 που κατέχουν σήμερα).

Μέσα σε όλα τα άλλα, τα στοιχεία για την εκ νέου αύξηση της ανεργίας και η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη  επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα και απογοητεύουν την κοινή γνώμη. Διόλου περίεργο που οι ψηφοφόροι φαίνονται απρόθυμοι να πάνε στην κάλπη – το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 70%, χαμηλότερο από άλλες αναμετρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...