523
Εικόνα από την περυσινή τελετή για τα Βραβεία Βιβλίου Public |

Βραβεία Βιβλίου Public 2017: Ψηφίστε το αγαπημένο σας βιβλίο

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 23 Μαρτίου 2017, 17:14
Εικόνα από την περυσινή τελετή για τα Βραβεία Βιβλίου Public
|

Βραβεία Βιβλίου Public 2017: Ψηφίστε το αγαπημένο σας βιβλίο

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 23 Μαρτίου 2017, 17:14

Τα Βραβεία Βιβλίου Public, ο καθιερωμένος πλέον βιβλιοφιλικός θεσμός που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζεται και φέτος. Μάλιστα στη φετινή διοργάνωση οι συμμετοχές είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα φέτος, λαμβάνουν μέρος 160 εκδότες, 1.300 συγγραφείς και 2.200 τίτλοι βιβλίων, ενώ τιμώμενη χώρα για το 2017 είναι η Ιταλία.  Οι «κάλπες» άνοιξαν στις 20 Μαρτίου και το κοινό μπορεί να ψηφίζει στην ιστοσελίδα www.publicbookawards.gr.

Ακόμη, φέτος ο θεσμός ανανεώθηκε με την προσθήκη δύο νέων σημαντικών κατηγοριών στα Βραβεία Κοινού, το Ελληνικό Διήγημα και το Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της Χρονιάς. Η δεύτερη κατηγορία θα ανοίξει για το κοινό στις 3 Απριλίου και έχει στόχο να συστήσει στο κοινό ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που αναμφίβολα αποτελούν, παράλληλα με τα βιβλιοπωλεία Public, εστίες πολιτισμού και προάγουν τη σημασία του βιβλίου σε μια εποχή που τέτοιες κινήσεις συναντούν πολλές δυσκολίες, γι’ αυτό και πρέπει να αναγνωρίζονται.

Παράλληλα, στα Βραβεία Βιβλίου Public συμμετέχουν ενεργά για πρώτη φορά τα Public Κύπρου, τα οποία προσκαλούν το αναγνωστικό κοινό να αναδείξει τις δικές του αναγνωστικές προτιμήσεις στο www.publicbookawards.gr.

Πέρυσι τα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς περισσότεροι από 110.000 μοναδικοί αναγνώστες, ανέδειξαν με 235.000 ψήφους τους αγαπημένους τους συγγραφείς και βιβλία, μέσα από τον μόνο θεσμό βραβείων για τα οποία ψηφίζει ο αναγνώστης.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017 εσύ αποφασίζεις: μπες στην ιστοσελίδα www.publicbookawards.gr από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, ψήφισε το αγαπημένο σου βιβλίο σε όσες κατηγορίες επιθυμείς και πάρε μέρος στον πιο σημαντικό εγχώριο θεσμό για το βιβλίο!

Οι 10 κατηγορίες  για τις οποίες θα ψηφίσει το κοινό:

 1. Ελληνικό μυθιστόρημα
 2. Ελληνικό διήγημα
 3. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα/διήγημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα)
 4. Ελληνικό non-fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία)
 5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση
 6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
 7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
 8. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
 9. Κατηγορία «έκπληξη» Ήρωας/ Ηρωίδα -Έμπνευση
 10. Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς

Στη δεύτερη φάση του θεσμού, από τις  21 Απριλίου και έως τις 21 Μαΐου, το κοινό θα ψηφίσει ανάμεσα στα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία, όπως αυτά θα έχουν προκύψει από τις ψήφους του κοινού σε κάθε κατηγορία, ώστε να αναδείξει τους νικητές του 2017. Η τελετή απονομής των βραβείων βιβλίου Public  2017 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου σε μια μοναδική βραδιά στο θέατρο Παλλάς.

Εκτός από τα βραβεία που αναδεικνύονται από το κοινό, υπάρχουν επιπλέον 4 ειδικά βραβεία για τα οποία θα ψηφίσουν κριτικές επιτροπές που θα απαρτίζονται από επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου. Τα ειδικά βραβεία είναι:

 1. Καλύτερη Εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο. Ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εικαστικούς, εικονογράφους και γραφίστες θα επιλέξει το παιδικό βιβλίο με την καλύτερη εικονογράφηση.
 2. Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα.
 3. Τιμώμενη χώρα (Ιταλία). Συμμετέχουν οι τίτλοι που έχουν κατατεθεί έχουν μεταφραστεί από την ιταλική γλώσσα πρωτοτύπου στην ελληνική και έχουν κυκλοφορήσει το 2016.
 4. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public. Για τα συγκεκριμένα Βραβεία ψηφίζουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public από Ελλάδα και Κύπρο. Στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται ως υποψήφια τα βιβλία που κατατίθενται και στις αντίστοιχες κατηγορίες κοινού και είναι:
 • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελλάδας και Κύπρου Ελληνικό Μυθιστόρημα/ Διήγημα/ Non-Ficition/ Ποίηση
 • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public  Ελλάδας και Κύπρου Ελληνικό Παιδικό βιβλίο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News