1122
Η Βούλα Παπαχρήστου στο μοναδικό έγκυρο άλμα της που της έδωσε το χάλκινιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου | REUTERS/Mike Blake

Βούλα Παπαχρήστου: Από τα κουνούπια του δυτικού Νείλου, στα κουνούπια του Ρίο 

Sportscaster Sportscaster 20 Μαρτίου 2016, 14:15
Η Βούλα Παπαχρήστου στο μοναδικό έγκυρο άλμα της που της έδωσε το χάλκινιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
|REUTERS/Mike Blake

Βούλα Παπαχρήστου: Από τα κουνούπια του δυτικού Νείλου, στα κουνούπια του Ρίο 

Sportscaster Sportscaster 20 Μαρτίου 2016, 14:15

«Σήμερα ήμουν πολύ τυχερή, ο Θεός μ’ αγαπάει», παραδέχτηκε η Βούλα Παπαχρήστου στο κανάλι τις IAAF (Διεθνής Συνομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού), αμέσως μετά το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Κλειστού Στίβου, έστω. Πράγματι, στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ συνωμότησε το σύμπαν, προκειμένου η 27χρονη πρωταθλήτρια του τριπλούν να κάνει ένα come-back που ελάχιστοι αθλητές στον κόσμο έχουν να διηγούνται.

Αυτό το χάλκινο μετάλλιο -το δεύτερο ελληνικό στο Πόρτλαντ έπειτα από εκείνο της Κατερίνας Στεφανίδη, στο άλμα επί κοντώ, και το τρίτο ever στο τριπλούν, μετά τα δύο (ασημένιο και χάλκινο) της Πηγής Δεβετζή- ήταν πολλαπλώς τυχερό.

– Η Βούλα το καθάρισε με μόλις ένα έγκυρο άλμα. Το δεύτερο. Το πρώτο της και τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν άκυρα.

– Η επίδοσή της (14,15 μέτρα) ήταν πολύ κατώτερη από το ρεκόρ της (14,47) και η χαμηλότερη στα χρονικά που ανέβασε μια αθλήτρια στο βάθρο. Η προηγούμενη πιο χαμηλή που χάρισε μετάλλιο στο τριπλούν σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, προ Παπαχρήστου, ήταν το 14,29 της κουβανής Μέιμπελ Γκέι, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

– Το Σάββατο, στην τελευταία της προσπάθεια, η αμερικανίδα αντιπαλός της δεν την ξεπέρασε για ένα έκατοστό.

– Η Παπαχρήστου δεν είχε πιάσει το όριο της IAAF και είχε πάει στο Πόρτλαντ να αγωνιστεί ως επιλαχούσα.

Δικαίως, το καθοριστικό άλμα το γιόρτασε με μια χορευτική φιγούρα. Βλέποντας τα επίσημα αποτελέσματα, λικνίστηκε δίπλα από το σκάμμα. Χωρίς να γνωρίζει, βεβαίως, ούτε ότι στη συνέχεια θα έκανε τέσσερις άκυρες προσπάθειες, ούτε ότι αυτό το άλμα θα ήταν αρκετό για να την αναδείξει σε τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αλλά ήταν. Για πρώτη φορά μετά τους αγώνες του 2008, η Ελλάδα θα φύγει από ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου με τουλάχιστον δύο μετάλλια στις αποσκευές των αθλητών της.

«Ενα δώρο από μένα για την Κωνσταντίνα», ήταν τα πρώτα λόγια του προπονητή της, Γιώργου Πομάσκι. Η Κωνσταντίνα είναι η μόλις ενάμισι έτους κορούλα της Παπαχρήστου, που η γέννησή της -λογικά- θα σήμαινε το τέλος της πολυτάραχης καριέρας της πανέμορφης μαμάς της. Το υπογράμμισε και ο Πομάσκι, κλείνοντας τις δηλώσεις του: «Δεν ήταν εύκολο (για τη Βούλα) να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο μετά τη γέννα». Και να ‘ταν μόνο η γέννα…

Το μοιραίο «τιτίβισμα»

Περισσότερο από τα άλματα και την ομορφιά της (τον Αύγουστο του 2015 μπήκε στη λίστα της ιστοσελίδας theathleticbuild με τις πιο σέξι αθλήτριες στον κόσμο) την έκανε πασίγνωστη το περιβόητο τιτίβισμά της για τους Αφρικανούς και τα κουνούπια του Νείλου. Στις 22 Ιουλίου 2012, λίγες ημέρες προτού εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η 23χρονη -τότε- Παπαχρήστου προκάλεσε σάλο, ανεβάζοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter το εξής σχόλιο: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!».

Ηταν ένα μήνυμα ρατσισμού; Ενα κακόγουστο αστείο που αναπαρήγαγε μια χαζή νέα κοπέλα, επειδή δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη σημασία του; Πάντως η Ελλάδα διχάστηκε, όταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αποκλείσει την αθλήτρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ανακοίνωση της ΕΟΕ ανέφερε: «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου».

Η αθλήτρια ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει ο θόρυβος. Ακόμη και τα πολιτικά κόμματα βασανίστηκαν, ώσπου να καταλήξουν στο πώς θα αντιμετωπίσουν την «υπόθεση Παπαχρήστου». Οι περισσότεροι -πολιτικοί, δημοσιογράφοι, φορείς, γνωστοί και απλοί πολίτες- την καταδίκασαν απερίφραστα. Αλλοι, θεώρησαν υπερβολικό τον αποκλεισμό της, για μια χαζομάρα. Μεταξύ άλλων, ο σημερινός πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, της απηύθυνε μια επιστολή νουθεσίας του στιλ «Βούλα, παιδί μου», τονίζοντας την «αναγκαιότητα απεύθυνσης, σε κάποια παιδιά που κολακεύτηκαν απ’ την “κρυφή γοητεία του ναζισμού”, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο απ’ τον συνήθη της καταγγελίας».

Η σχέση με Κασιδιάρη και οι μεγάλες προσδοκίες

Το τελειωτικό χτύπημα για την Παπαχρήστου ήταν οι «αποκαλύψεις» ότι είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Αν όχι με τη Χρυσή Αυγή γενικώς, ειδικότερα με τον βουλευτή της, Ηλία Κασιδιάρη. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς (2012), ο κικ-μπόξερ Λευτέρης Χαχαμίδης -ο οποίος συζούσε με τη Βούλα επί τέσσερα χρόνια και τον Δεκέμβριο επρόκειτο να παντρευτούν- εξομολογήθηκε, σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, ότι η αιτία του χωρισμού τους ήταν το τρίτο πρόσωπο: ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής. Πως είχε πειστεί, ότι η πρωταθλήτρια του τριπλούν βρισκόταν σε παράλληλα σχέση.

 REUTERS/Mike Blake
REUTERS/Mike Blake

Ολα αυτά συνέβαιναν την εποχή που η Παπαχρήστου καλείτο να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το όνομά της -τα τελευταία τρία χρόνια- όταν αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Νεανίδων Ευρώπης σε δυο διαδοχικές διοργανώσεις (2009 και 2011), Πρωταθλήτρια Ελλάδος, και πέτυχε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, η Βούλα πήρε… αργυρό μετάλλιο ρατσισμού. Από το Time.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013, η Βούλα εθεωρείτο αγνοούμενη για τον ελληνικό αθλητισμό. Παρά την αρχική της αντίδραση «θα απαντήσω σε όλους με τις επιδόσεις μου», εξαφανίστηκε από τους στίβους. Μάλιστα, έκοψε κάθε επικοινωνία ακόμη και με τον πιο στενό της συνεργάτη, τον προπονητή της, ο οποίος είχε δηλώσει: «Εχω χάσει εντελώς τα ίχνη της. Ούτε τηλεφωνικά δεν έχω μιλήσει μαζί της. Πραγματικά, δεν ξέρω πού βρίσκεται και τι κάνει. Κάναμε τη μέγιστη προσπάθεια αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Εχω κι εγώ τις ευθύνες μου, όμως και η ίδια είναι μεγάλη κοπέλα. Κατά 99% η συνεργασία μας έχει τελειώσει. Από τη στιγμή που δεν δίνει σημεία ζωής…».

Οταν ξαφνικά εμφανίστηκε και πάλι -σχεδόν ένα χρόνο μετά το μοιραίο σχόλιο στο Twitter- τον Μάιο του 2013, στο «14ο Γκαλά Γυναικών στη Φιλοθέη», για να αγωνιστεί όχι στο τριπλούν αλλά στο μήκος, το έκανε με νέο προπονητή: τον Θανάση Σιούντρη. Και προσπάθησε να εξηγήσει την απουσία της: «Μετανιώνω για ένα μεγάλο λάθος που έκανα την περσινή χρονιά. Κάποια στιγμή έπεσα ψυχολογικά. Δεν ήθελα να κάνω προπόνηση, δεν ήθελα να βλέπω τον προπονητή, τα παράτησα. Είχα κουραστεί ψυχολογικά, δεν άντεχα άλλο την πίεση. Αφέθηκα. Μάλιστα πάχυνα, πήρα περίπου οκτώ κιλά. Δεν κατάλαβα πώς προέκυψαν όλα αυτά. Αυτό το διάστημα έκανα πράγματα που είχα στερηθεί, γλέντησα, βγήκα με φίλους. Πιστεύω ότι ήταν ένα ξέσπασμα. Ευτυχώς, συνήλθα γρήγορα και μπήκα πάλι στον σωστό δρόμο. Πάντως, για να λέμε και αλήθειες, έχασα αρκετό χρόνο».

Επρόκειτο να χάσει κι άλλον, αλλά για καλό σκοπό. Το 2014 έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι -το πρώτο της παιδί- καρπό του έρωτά της με τον ποδοσφαιριστή Λάζαρο Χαριτωνίδη, τον οποίο παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο.

Πέρυσι το καλοκαίρι η πρωταθλήτρια της ΑΕΚ επανήλθε στη δράση και διεκδίκησε μέχρι τέλους τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο. Τώρα ήρθε αυτή η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του Κλειστού, που μοιάζει περισσότερο με μετάλλιο επιβράβευσης. Για το κουράγιο ενός ανθρώπου που γκρεμίστηκε, να σηκωθεί ξανά.

Στα 27 της, πια, η Βούλα Παπαχρήστου έχει μια τελευταία ευκαιρία να περισώσει ό,τι σώζεται από την -κάποτε- πολλά υποσχόμενη καριέρα της. Εχει ήδη πιάσει το όριο για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα κουνούπια του δυτικού Νείλου τα πλήρωσε ακριβά, όμως τα κουνούπια του Ρίο μπορεί να της φέρουν γούρι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...