581
Λευκορώσοι συρρέουν κατά εκατοντάδες σε έναν από τους σταθμούς μετρό του Μινσκ, την Τετάρτη 1 Απριλίου | Reuters

Βότκα, χόκεϊ και σάουνα: έτσι πολεμάει τον κορoνοϊό η Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 20:09
Λευκορώσοι συρρέουν κατά εκατοντάδες σε έναν από τους σταθμούς μετρό του Μινσκ, την Τετάρτη 1 Απριλίου
|Reuters

Βότκα, χόκεϊ και σάουνα: έτσι πολεμάει τον κορoνοϊό η Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 20:09

Το μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ θυμίζει αυτή την περίοδο η Λευκορωσία.

Την ώρα που σχεδόν όλες οι χώρες, η μία μετά την άλλη, κλείνουν τα σύνορά τους και μπαίνουν σε καραντίνα ενάντια στον κορονοϊό, το κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζει απερίσπαστο την καθημερινότητά του, με τον ίδιο τον αρχηγό του να εμφανίζεται αισιόδοξος και καθησυχαστικός και να προτείνει ασυνήθιστες «θεραπείες» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ετσι, σε προ ημερών μηνύμά του, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκατσένκο καθησύχασε τις ανησυχίες των πολιτών για τον Covid-19 λέγοντάς τους ότι «το χόκεϊ, η βότκα και η «μπάνια», δηλαδή η παραδοσιακή σάουνα, είναι οι καλύτερες θεραπείες».

Οπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο το CNN, ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα των σχεδόν 10 εκατ. για περισσότερο από 25 χρόνια, έχει επιβάλει ελάχιστους περιορισμούς προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Λόγου χάρη, τα εστιατόρια, τα πάρκα και τα μπαρ παραμένουν ανοικτά.

Οι μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις συνεχίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα ενώ το εθνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Λευκορωσίας είναι πλέον το μοναδικό εν εξελίξει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γηραιάς Ηπείρου -και ένα εκ των απειροελαχίστων σε όλη την υφήλιο!

Αλλά και ο ίδιος ο Λουκατσένκο δεν έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, με το προηγούμενο Σάββατο να παίζει ακόμη και σε έναν αγώνα χόκεϊ.

«Είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος παρά να ζήσεις στα γόνατα», τόνισε με νόημα σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον αθλητισμό, ειδικά αν παίζεις πάνω σε πάγο, ο οποίος είναι πραγματική πανάκεια κατά των ιών».

Ο Λουκατσένκο (με την κόκκινη στολή) είναι δεινός παίχτης χόκεϊ επί πάγου -εδώ σε αγώνα που έπαιξε το περασμένο Σάββατο

Η Λευκορωσία έχει ανακοινώσει επισήμως 94 κρούσματα κορονοϊού και κανέναν θάνατο, ωστόσο οι επικριτές του Λουκατσένκο θέτουν εν αμφιβόλω τα στατιστικά στοιχεία.

Κάπως έτσι, υπάρχουν υποψίες ότι οι Αρχές ίσως και να υποβαθμίζουν τους αριθμούς καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στο τέλος του 2020.

Ο Λουκατσένκο έχει κάνει τις δικές του συστάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού, προτείνοντας οι Λευκορώσοι να πίνουν βότκα για να «δηλητηριάσουν τον ιό» ή να κάνουν σάουνα καθώς, «όπως με ενημέρωσαν οι ειδικοί, στον Covid-19 δεν αρέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει στους 60 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αν κάποιος δεν έχει αντισηπτικό χεριών, πρέπει να πίνει βότκα».

«Όταν βγείτε από την σάουνα, μην πλύνετε τα χέρια σας – πιείτε ένα σφηνάκι βότκα», δήλωσε.

Φοιτητές στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο του Μινσκ, την Τετάρτη 1 Απριλίου

Η Λευκορωσία δεν έχει προς το παρόν κλείσει τα σύνορά της και τα μέτρα πρόληψης περιορίζονται σε μία εντολή καραντίνας δύο εβδομάδων για όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Ωστόσο όλοι οι άλλοι γείτονές της, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, έχουν κλείσει τα δικά τους.

Ούτε η εργασία έχει σταματήσει, καθώς ο Λουκατσένκο ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει ο κορονοϊός στην λευκορωσική οικονομία.

Ο  ουσιαστικός δικτάτορας δεν κρύβει μάλιστα ότι… εμπνεύστηκε από την πρόσφατη σύσταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «η θεραπεία δεν πρέπει να είναι χειρότερη από τον ίδιο τον ιό».

«Μου άρεσαν πολύ οι τελευταίες του δηλώσεις», είπε για τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

«Είπε πως “αν δεν επιστρέψουμε αμέσως στις επιχειρήσεις και τη δουλειά μας, τότε πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν από την ανεργία παρά από τον κορονοϊό”. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί δεν έκλεισα τα εργοστάσια», τόνισε.

Λευκορώσοι στην κεντρική αγορά του Μινσκ,  την Τετάρτη 1 Απριλίου

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...