331
Βορειοκορεάτες στρατιώτες περιπολούν στο χωριό Πανμουντζόμ, ακριβώς πάνω στη μεθόριο των δύο χωρών | EPA/JEON HEON-KYUN

Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε στον Νότο περνώντας τα σύνορα-φρούριο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 08:41
Βορειοκορεάτες στρατιώτες περιπολούν στο χωριό Πανμουντζόμ, ακριβώς πάνω στη μεθόριο των δύο χωρών
|EPA/JEON HEON-KYUN

Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε στον Νότο περνώντας τα σύνορα-φρούριο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 08:41

Ενας στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα συνελήφθη από τις αρχές της Νότιας Κορέας αφού κατάφερε και πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, διέβη την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο αργά το βράδυ της Τετάρτης, πριν εντοπιστεί από θερμικές κάμερες, ανέφερε το επιτελείο.

Ο Βορειοκορεάτης συνελήφθη «όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες» και ανακρίνεται. Δεν παρατηρήθηκε «καμία ιδιαίτερη κινητοποίηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά των συνόρων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν είναι μια από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες στον πλανήτη. Συνολικά, από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), έχουν περάσει στη Νότια Κορέα πάνω από 30.000 Βορειοκορεάτες, τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία της Σεούλ.

Οι αυτομολήσεις μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης είναι μάλλον σπάνιες καθώς η μεγάλη πλειονότητα όσων αποσκιρτούν προτιμά να εγκαταλείπει τη χώρα μέσω των συνόρων με την Κίνα πάει στη Νότια Κορέα μέσω τρίτης χώρας.

Τον Νοέμβριο του 2017, ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης πέρασε μέσα από μια βροχή από σφαίρες τη ζώνη στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου οι θέσεις των στρατιωτών των δύο κρατών απέχουν μερικά μέτρα. Το περιστατικό που ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη είναι η τρίτη αυτομόληση από τότε.

Σε άλλο περιστατικό, το 2012, ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης πέρασε χωρίς να εντοπιστεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, παρά τα ηλεκτροφόρα σύρματα και τις εκατοντάδες κάμερες. Η Σεούλ είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τρεις αξιωματικούς έπειτα από εκείνο το συμβάν.

Η Βόρεια Κορέα, αντιμέτωπη με βαριές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που έχει διεξαγάγει, χαρακτηρίζει συχνά «ανθρώπινα σκουπίδια» τους αυτόμολους, οι οποίοι είναι πάντως μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης της Σεούλ για τον τρόπο που χειρίζεται τους πολίτες της η Πιονγκγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέσυρε ένα πτώμα κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που πιστεύεται πως ανήκε σε βορειοκορεάτη υπήκοο. Το πτώμα, με στρατιωτικού τύπου παντελόνι, βρέθηκε στον ποταμό Ιμτζίν και με βάση τα πρώτα στοιχεία, εκτιμάται ότι πέθανε πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...