508
Γερμανίδες μαθήτριες διαδηλώνουν στο Βερολίνο υπέρ ενός πιο πράσινου και βιώσιμου κόσμου | Facebook/Die Grunen

Το πάθος των νέων Γερμανών με την οικολογία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 22:19
Γερμανίδες μαθήτριες διαδηλώνουν στο Βερολίνο υπέρ ενός πιο πράσινου και βιώσιμου κόσμου
|Facebook/Die Grunen

Το πάθος των νέων Γερμανών με την οικολογία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 22:19

Συσκευάζουν τα σχολικά γεύματα των παιδιών τους μέσα σε ανακυκλωμένα γυάλινα βάζα ή μέσα σε κάλτσες για να μην σπάσουν.

Φτιάχνουν το δικό τους σπιτικό απορρυπαντικό με σαπούνι, σόδα και νερό.

Γενικά, η οικογένεια Μάουζερ, κάνει ό,τι απαιτείται για να αποφύγουν το κάθε τι πλαστικό.

Ο 42χρονος Μάικ και η 41χρονη Νικόλ καθώς και τα τρία μικρά παιδιά τους στην γερμανική πόλη Ντορμάγκεν γνωρίζουν πως η σωτηρία του πλανήτη δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Θα πάρει προσπάθεια. Είναι όπως αποφασισμένοι να το πράξουν με κάθε τρόπο.

«Κάνουμε μόνο μικρά βήματα κάθε φορά, αλλά και μόνο αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο απελευθερωμένος», λέει ο Μάικ.

«Αλλά πρέπει επίσης να επενδύσουμε πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια», προσθέτει η Νικόλ.

Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Spiegel, στις αρχές του 2019 οι δυο γονείς αναρωτήθηκαν: «Πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας;»

Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το όμορφο, αλλά και εξίσου δύσκολο «ταξίδι» στον κόσμο της βιωσιμότητας.

Εδώ και επτά μήνες αποφεύγουν τις πλαστικές τσάντες, να αγοράζουν τα αλλαντικά και τα τυριά μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα, ενώ δεν αγοράζουν  χυμούς που πωλούνται με συσκευασία Tetrapak.

Όταν πηγαίνουν στον πάγκο του κρεοπωλείου στο σούπερ μάρκετ, συνήθως φέρνουν τα δικά τους τάπερ για να μην έχουν το κρέας τυλιγμένο σε πλαστικό.

Και οι πέντε οδοντόβουρτσες στο σπίτι τους είναι κατασκευασμένες από μπαμπού.

Και όπως λένε, ενώ στο παρελθόν άφηναν τρεις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες πλαστικά σκουπίδια στο δρόμο μπροστά από το σπίτι κάθε εβδομάδα, τώρα είναι μόνο μια, και αυτή μισογεμάτη.

Όπως επισημαίνουν, το κύμα της φιλικής προς το κλίμα βιωσιμότητας, έχει πλέον συμπαρασύρει και πολλούς συνομηλίκους τους:

«Πριν από πέντε χρόνια, οι φίλοι μας θα γελούσαν με μάς. Τώρα, όμως, σχεδόν όλοι ζητούν να εμπλακούν και αυτοί στην διαδικασία», προσθέτει ο Μάικ.

Και πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη τους.

Και η οικογένεια Μάουζερ δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη: απεναντίας, είναι απολύτως «κουλ» να κινείσαι οικολογικά και πράσινα.

Για παράδειγμα, το 42% των Γερμανών θέλει φέτος να χρησιμοποιήσει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ένας στους τρεις Γερμανούς θα ήθελε να μετακινείται πολύ λιγότερο με το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί διαπιστώνουν ότι οι αξίες του Πράσινου Κόμματος είναι σύμφωνες με τις δικές τους.

«Με άλλα λόγια, η επιθυμία προστασίας του περιβάλλοντος δεν ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να ζουν πιο βιώσιμα επειδή είναι προοδευτικοί. Άλλοι θέλουν να το κάνουν για να προστατεύσουν τη φύση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πλέον, όπως επισημαίνει και το άρθρο, υπάρχει τρόπος να πληρώσει κανείς για να έχει καθαρή ή «πράσινη» τη συνείδησή του, καθώς υπάρχουν οργανώσεις και εταιρείες όπως η myclimate ή η atmosfair υπολογίζουν την ποσότητα βλαβερών ουσιών που προκαλεί ένας ταξιδιώτης με το μεταφορικό μέσο της επιλογής του και πόσα χρήματα χρειάζονται για να εξισορροπηθεί η ζημιά που γίνεται στο κλίμα, για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου θα πρέπει ο κάθε Γερμανός να μην ξεπερνά τον ένα τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...