457
Ο Αλέξης Τσίπρας, σκεπτικός, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου για μια ταραχώδη, όπως περιγράφεται, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Βγήκαν τα μαχαίρια για τα αίτια της ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 10:13
Ο Αλέξης Τσίπρας, σκεπτικός, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου για μια ταραχώδη, όπως περιγράφεται, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Βγήκαν τα μαχαίρια για τα αίτια της ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 10:13

O Νίκος Φίλης είπε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση, αλλά «συνεννόηση». Ηταν το σχόλιό του, το πρωί της Πέμπτης στην ΣΚΑΪ, για το πρωτοσέλιδο των «Νέων»: η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Πολεμική Γραμματεία», σύμφωνα με την εφημερίδα. «Ο τίτλος είναι λίγο “κίτρινος”» παρατήρησε χαμογελώντας ο κ. Φίλης.

Επίσης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός απέδωσε τα όσα αναφέρονται για τις εσωκομματικές έριδες του ΣΥΡΙΖΑ «σε επιχειρηματικά συμφέροντα» τα οποία βοηθάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – μία βολική «εξήγηση», η συνωμοσιολογία, άλλωστε, αποτέλεσε σταθερά αγαπημένο επικοινωνιακό εργαλείο της Κουμουνδούρου.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κράτησε τέσσερις ώρες στην Κουμουνδούρου και χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες και ένταση μεταξύ αντίπαλων φραξιών –«προεδρικοί» εναντίον «53+» κλπ.– οι οποίες, αν δεν διαφωνούν με τον πολυδιαφημισμένο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν σίγουρα να αποκτήσουν ισχυρά προγεφυρώματα στην επόμενη ημέρα. Και όλο αυτό με φόντο τα αίτια της ήττας και της απώλειας της εξουσίας τον περασμένο Ιούλιο: Γιατί χάσαμε; Και ποιος φταίει που χάσαμε;

Εχει ενδιαφέρον ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι συνέβη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τονίζεται ότι υπήρξε «ομοφωνία» και «ενότητα του κόμματος», λες και αυτά ήταν ζητήματα σε εκκρεμότητα. Και παράλληλα κατηγόρησαν τα ΜΜΕ που εμφανίζουν «τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος». 

Ενδεικτικό των διαφωνιών που κυριαρχούν στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και η απόφαση για αναβολή (εδώ) της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε οριστεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι μετριοπαθείς λένε πως το ακανθώδες θέμα ήταν η απόφαση για το περιεχόμενο του άτυπου δημοψηφίσματος που θα γίνει εν όψει του 3ου συνεδρίου (ήταν δεδομένο ότι θα αφορούσε τη μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο αληθινή αιτία για την αναβολή της ΚΕ, η οποία θα γίνει τελικά το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, είναι το περιεχόμενο του κειμένου για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, δηλαδή η αυτοκριτική και τα αίτια της ήττας.

Οπως περιγράφεται ακόμα και από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση της ΠΓ, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «μπαίνουμε σε μία εσωστρέφεια κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν».

«Θέλουμε να έχουμε ένα κείμενο απολογισμού, το οποίο το συζητάμε» εξήγησε, από την πλευρά του, για την αναβολή ο κ. Φίλης, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση. «Η εντολή του λαού είναι να διορθωθούμε και να επανέλθουμε» προσέθεσε.

«Δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα, “ΣΥΡΙΖΑ” θα είναι, και θα αποφασιστεί στο συνέδριο», τόνισε.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ούτε θέμα ηγεσίας υπάρχει. Για σήμερα μιλάμε». Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν «διαφωνίες» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Αλλά δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα» προσέθεσε.

Ενα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι η ΠΓ αποφάσισε σχέδιο ανασυγκρότησης των μέσων ενημέρωσης του κόμματος («Αυγή», «Στο Κόκκινο», left.gr), γεγονός που μαρτυρά τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας για τον έως τώρα τρόπο λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...