424
Η Φρεντερίκε Σάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, στο Βερολίνο, δείχνει στους δημοσιογράφους τα σημάδια του βανδαλισμού σε ανάγλυφο με ιερογλυφικά | REUTERS/Fabrizio Bensch

Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 16:59
Η Φρεντερίκε Σάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, στο Βερολίνο, δείχνει στους δημοσιογράφους τα σημάδια του βανδαλισμού σε ανάγλυφο με ιερογλυφικά
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 16:59

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε αρχαιότητες και έργα τέχνης στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας αποκάλυψε στους δημοσιογράφους η γερμανική αστυνομία, την Τετάρτη.

Αγνωστοί βανδάλισαν περισσότερα από 70 εκθέματα που εκτίθενται στο περίφημο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου, ένα νησί στον ποταμό Σπρέε, ο οποίος διασχίζει την πόλη, και φιλοξενεί πέντε μεγάλα μουσεία, ανάμεσά τους και αυτό της Περγάμου. Το μουσειακό σύμπλεγμα έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UΝΕSCO.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της επανένωσης της Γερμανίας. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα σπρέι με ελαιώδες υγρό, με το οποίο ψέκασαν σημαντικές αρχαιότητες, όπως σαρκοφάγους, ανάγλυφα και αγάλματα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα.

Η Φρεντερίκε Ζάιφριντ δείχνει την κηλίδα που άφησε το ελαιώδες υγρό στη σαρκοφάγο του Αμωσι Α’

Παρόμοιο υγρό είχαν χρησιμοποιήσει δύο γυναίκες σε δεκάδες εκθέματα στο δικό μας Βυζαντινό Μουσείο, το καλοκαίρι του 2018.

Οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρο υποστηρικτές ενός ακροδεξιού συνωμοσιολόγου, γνωστού για τις ακραίες απόψεις του σε θέματα όπως ο κορονοϊός. Πρόκειται για τον Ατίλα Χίλντμαν, ο οποίος είχε γράψει στα σόσιαλ μίντια, τον Αύγουστο, ότι στο Μουσείο της Περγάμου βρίσκεται ο «Θρόνος του Σατανά» και ότι στον περίφημο Βωμό της Περγάμου, του 2ου αιώνα π.Χ., που εκτίθεται στο μουσείο, γίνονται νυχτερινές σατανιστικές τελετές, από παγανιστές και… εγκληματίες του κορονοϊού.

Δημοσιογράφοι εξετάζουν τη ζημιά σε εκθέματα του Αιγυπτιακού Μουσείου

Τον Ιούνιο, μάλιστα, είχε αναπτύξει τις θεωρίες του στους υποστηρικτές του, στα σκαλιά ενός από τα μουσεία του νησιού.

Οπως αναφέρει το BBC, η αστυνομία δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους κράτησε κρυφή την επίθεση για 17 ημέρες και την ανακοίνωσε μόνο ύστερα από δημοσιεύματα.

Λεπτομέρεια από τη ζημιά σε στήλη με ιερογλυφικά

Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή όσων είχαν αγοράσει εισιτήρια για τα μουσεία εκείνη την ημέρα.

Δημοσιογράφοι ενημερώνονται για την επίθεση στο προαύλιο του Νέου Μουσείου

Το υγρό έχει αφήσει τα ίχνη του σε πολύτιμα εκθέματα, όπως έδειξε στους δημοσιογράφους η Φρεντερίκε Ζάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων. Οι κηλίδες από το υγρό είναι ακόμα εμφανείς. Πάντως, στα περισσότερα σημεία, η ζημιά είναι επιφανειακή.

Αλλη μία από τις σαρκοφάγους τις οποίες βανδάλισαν άγνωστοι

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ένα από τα «θύματα» των δραστών είναι και ένα γλυπτό του 9ου αιώνα π.Χ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...