558
|

Βενιζέλος: Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους – από άλλη κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 07:00

Βενιζέλος: Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους – από άλλη κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 07:00

Δύσκολος με αρκετά διλήμματα και απρόβλεπτες παραμέτρους είναι ο δρόμος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του μνημονίου: αυτή η κύρια διαπίστωση στην εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο «King George» η δεξαμενή σκέψης e-kyklos με θέμα «Στον απόηχο της ΔΕΘ – Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές».

Συνοψίζοντας την συζήτηση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Παναγιώτη Πικραμμένου, της Φώφης Γεννηματά και σχεδόν όλων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, ανέφερε ότι και μετά την λήξη του 3ου μνημονίου το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι βαθιά πολιτικό. «Τα τεχνικά ζητήματα της δημοσιονομικής πορείας της χώρας αντιμετωπίζονται με πολιτική βούληση. Το πρόβλημα όμως αφορά την νοοτροπία της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για επανάληψη στερεοτύπων», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του e-kyklos, θέτοντας το δίλημμα «Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και πλέον η αντιπαράθεση γίνεται με ιδεολογικοπολιτικούς όρους και προγράμματα, ή συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε βαθιά και δυσεπίλυτα προβλήματα; Έχουμε την ευκολία ως χώρα να κάνουμε ό,τι επιλέγουμε, ή είμαστε σε δυσκολία και καταναγκασμό;».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση όσων συμφωνήθηκαν από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές για τη μεταμνημονική περίοδο και αυτό θα πρέπει να είναι η αποστολή μιας άλλης κυβέρνησης μετεκλογικά, με διαφορετική αντίληψη. «Χρειάζεται χρόνος. Πρώτα θα πρέπει να δείξουμε στους δανειστές και στις αγορές ότι υπάρχει άλλη αντίληψη για τη λειτουργία της χώρας, πρώτα θα τους πείσουμε για τη πορεία της και θα ακολουθήσει η δημοσιονομική αλλαγή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Τις δυσκολίες, τα εμπόδια, καθώς και τις ευκαιρίες της επόμενης διετίας περιέγραψαν οι υπόλοιποι ομιλητές, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν θετικά σημεία.

Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέδειξε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, γιατί όπως ανέφερε «θα είναι σκοτεινός ο ορίζοντας».

«Η οικονομία δεν αντέχει τέτοιο Ασφαλιστικό σύστημα όπως είναι σήμερα . Αν δεν περικοπούν οι συντάξεις, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε το αφορολόγητο, θα πρέπει να βρεθούν μέχρι το 2021, 5 δισ. ευρώ. Και ο μόνος δρόμος είναι νέοι φόροι, αφού η ανάπτυξη είναι αδύναμη». Γι’ αυτό πρότεινε την θέσπιση νέου ασφαλιστικού συστήματος από την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές και θα περιλαμβάνει δύο υποχρεωτικούς πυλώνες, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, κι έναν προαιρετικό.

Το πάνελ της συζήτησης (από αριστερά): Γιώργος Στρατόπουλος, Νίκος Βέττας, Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκη Λυμπεράκη, Βαγγέλης Βενιζέλος, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Γιώργος Προκοπάκης
Φώφη Γεννηματά και Κώστας Σημίτης έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε ότι μπορεί να βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχει ακόμη επανέλθει η οικονομία στο τέλος του 2014. «Τώρα είναι πιο δύσκολο γιατί έχουν απογοητευτεί περισσότερο οι πολίτες» είπε, ενώ για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι δεν χρειάζεται να δοθούν δώρα χωρίς αντίστοιχη περικοπή δαπανών.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε ότι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4%, όπως έχει συμφωνηθεί, δεν είναι εφικτή. «Εφικτό θα ήταν 2% σταθερά για 10 χρόνια, και τότε θα είχαμε μια άλλη οικονομία» σημείωσε.

Οι οικονομολόγοι Γιώργος Στρατόπουλος και Γιώργος Προκοπάκης, υπογράμμισαν ότι το μαξιλάρι ύψους 24 δισ. που έχει διαμορφωθεί δεν θα πρέπει χρησιμοποιηθεί, γιατί αυτό θα ήταν κακό σήμα στις αγορές –ενώ απαιτούνται ταχείες πρωτοβουλίες για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...