670
Οι τακτικισμοί της Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσαν την «έκρηξη» του Βαγγέλη Βενιζέλου | ΙΝΤΙΜΕnews

Βενιζέλος: «Τασία, το μπλαζέ ύφος αλλού»!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:16
Οι τακτικισμοί της Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσαν την «έκρηξη» του Βαγγέλη Βενιζέλου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Βενιζέλος: «Τασία, το μπλαζέ ύφος αλλού»!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:16

Την αγανάκτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου προκάλεσε η στάση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή οι Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Μετά από έναν θυελλώδη διάλογο μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής και του πρώην υπουργού, η αντιπολίτευση αποχώρησε από την ψηφοφορία. «Να φύγετε, θα ψηφίσουμε μόνοι μας, στο καλό και καλά Χριστούγεννα», ακούστηκε να λέει η κυρία Χριστοδουλοπούλου στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος με πρόσχημα τυπικούς-διαδικαστικούς λόγους, σε μία διαδικασία που διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες. Βασικό επιχείρημα που προέταξε η πρόεδρος της Επιτροπής, ήταν ότι η ΝΔ το κατέθεσε σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κανονισμού που προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία και όχι με το 41 Α που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καλεί στην επιτροπή τα πρόσωπα που θέλει να εξετάσει.

Όπως ήταν φυσικό, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε με νέα πρόταση βάσει του άρθρου 41 Α και πάλι όμως η κυρία  Χριστοδουλοπούλου δεν την έκανε δεκτή, παραπέποντας τη συζήτησή της σε άλλη συνεδρίαση και θέλησε να προχωρήσει άρον άρον με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι τακτικισμοί και οι μεθοδεύσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκειμένου να μην παρουσιαστούν τα τρία κυβερνητικά στελέχη ενώπιόν της Επιτροπής, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου και ο διάλογος που ακολούθησε, ήταν σε υψηλούς τόνους:

Χριστοδουλοπούλου: Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ένα θέμα ανοιχτό το οποίο κατά την άποψή σας πουλάει, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Το αίτημα που κάνατε ήταν καταχρηστικό, να περάσουμε στην ψηφοφορία.

Βενιζέλος: Να μάθετε να εκφράζεστε κοινοβουλευτικά, το μπλαζέ ύφος δεν συνιστά κοινοβουλευτικό ύφος.

Χριστοδουλοπούλου: Αυτό είναι το ύφος μου, κ. Βενιζέλε, το ξέρετε, δεν αλλάζω ύφος αναλόγως με ποιον μιλάω.

Βενιζέλος: Δώστε μου τον λόγο επί του Κανονισμού.

Χριστοδουλοπούλου: Όχι, δεν σας τον δίνω, δεν έχω τελειώσει. Στην επόμενη συζήτηση επικαιροποιείστε ξανά το αίτημά σας, μπορεί ο κ. Λοβέρδος να βρει άλλα 100 έγγραφα και να έχουμε καλύτερη τεκμηρίωση.

Βενιζέλος: Συστηματικά και επίμονα απαξιώνετε τον ρόλο των βουλευτών ιδίως της αντιπολίτευσης. Έχετε τη θεωρία ότι οι ενέργειες της αντιπολίτευσης γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, για το θεαθήναι, ότι μπορεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί καταχρηστικά και ως εκ τούτου να απαγορευθεί η λειτουργία της. Από ένα σημείο και μετά θεωρείτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους αλλά να απορρίπτει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση είναι ενοχλητική και ό,τι κάνει το κάνει μόνο ως θέαμα προς τέρψιν των τηλεθεατών. Η αντίληψη αυτή είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού και κατανόησης του τι σημαίνει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί έτσι, μέσα στο κοινοβούλιο διεξάγονται συζητήσεις, η αντιπολίτευση δεν μιλάει στο κοινοβούλιο για να κερδίσει μια απόφαση όταν με την αρχή της δεδηλωμένης είναι δεδομένο ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι κατά. Έχετε αξιακή διαφωνία με αυτά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει δικαίωμα μειοψηφίας.

Χριστοδουλοπούλου: Εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία δεν το έχω καταλάβει και το έχετε καταλάβει εσείς που είστε καθεστωτικοί.

Βενιζέλος: Εσείς είστε καθεστωτική αλλά είστε και ανιστόρητη δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Η στάση σας δείχνει αγωνιώδη και απέλπιδα προσπάθεια συγκαλύψεως της υπόθεσης. Δεν μετέχω στην ψηφοφορία τη θεωρώ παράνομη. Κάνετε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψετε τον εταίρο σας όπως κάνεις συνεχώς ο κ. Τσίπρας. Παραβιάζετε βάναυσα τον Κανονισμό.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν πειράζει, αυτό είναι η δική σας άποψη.

Βορίδης: Θα αποχωρήσουμε διότι βλέπουμε μια προσπάθεια συγκάλυψης. Παραβιάζετε ευθέως τον Κανονισμό και γι’ αυτό αποχωρούμε.

Χριστοδουλοπούλου: Θα ψηφίσουμε μόνοι μας, πηγαίνετε στο καλό καλά Χριστούγεννα απεμπολείτε το δικαίωμά σας.

Λίγο πριν αποχωρήσει ο κ Βενιζέλος η κυρία Χριστοδουλόπουλου και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές χαρακτήρισαν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας καταχρηστικό διότι όπως είπαν, εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προκαλώντας νέα «έκρηξη» του κ. Βενιζέλου που έφθασε στο σημείο να ζητεί να γίνει πρόταση μομφής σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής:

Βενιζέλος: Πρέπει να υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον σας για αυτό που κάνετε και αυτό που είπατε είναι ακραία και βάναυση παραβίαση του Συντάγματος. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και αυτό που λέτε. Λέτε πράγματα χωρίς να έχετε αντιληφθεί τις θεσμικές επιπτώσεις που έχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...