609
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τους παρουσιαστές της μεσημεριανής εκπομπής του ΣΚΑΪ | skai.gr

Βενιζέλος: Κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν με ρώτησε για την αναθεώρηση

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 13:48
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τους παρουσιαστές της μεσημεριανής εκπομπής του ΣΚΑΪ
|skai.gr

Βενιζέλος: Κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν με ρώτησε για την αναθεώρηση

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 13:48

Το χάσμα με την Φώφη Γεννηματά αναφορικά με την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής  για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυρίας Γεννηματά να αποστείλει τις προτάσεις της στον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι κανείς από το Κίνημα δεν τον ρώτησε σχετικά, ούτε και ζήτησε την άποψή του ως συνταγματολόγου.

Επικαλούμενος μάλιστα την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο πρώην υπουργός εξέφρασε σαφώς την ενόχληση του για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επίσης έχει αντίστοιχη ιδιότητα.

«Δεν με έχει ρωτήσει κανείς ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών. Είπα την άποψή μου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική, αλλά εγώ δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του Γενικού Εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση», σημείωσε με νόημα και στη συνέχεια της συνέντευξής του εμφανίστηκε ακόμα πιο επιθετικός έναντι της κυρίας Γεννηματά:

«Εν πάση περιπτώσει, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα;»

Κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που προκαλεί «στρατηγική σύγχυση», καθώς την ώρα που κατηγορείται η κυβέρνηση Τσίπρα για «επίθεση στους θεσμούς» το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να τείνει χείρα συνεργασίας και συναίνεσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η δημοκρατία είναι συγκυριακή, η δημοκρατία δεν είναι ιστορική, η δημοκρατία αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμα στο επίπεδο του Συντάγματος, όχι στο επίπεδο του νόμου. Άρα, δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς κι όταν ως αντιπολίτευση ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτήν τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση, από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτήν τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα», παρατήρησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά τους, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείτο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωναν με νόημα για τη διαφωνία Βενιζέλου ότι η  αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου του Κινήματος.

«Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής» και οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν «αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου», σχολίασαν οι εν λόγω πηγές όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν για τις βολές που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

«Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...