1127
Γιάννης Τσιρώνης (αριστερά) και Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή. Ο τελευταίος απέσυρε τελικά το νομοσχέδιο του πρώτου για να το... ξαναμελετήσουν | Τwitter

Ολα τα προκλητικά παράλογα του… (αποσυρθέντος) νομοσχεδίου για τα κατοικίδια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 12:38
Γιάννης Τσιρώνης (αριστερά) και Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή. Ο τελευταίος απέσυρε τελικά το νομοσχέδιο του πρώτου για να το... ξαναμελετήσουν
|Τwitter

Ολα τα προκλητικά παράλογα του… (αποσυρθέντος) νομοσχεδίου για τα κατοικίδια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 12:38

«Παράλογοοοο, παράλογοοο;» αναφωνούσε η χήρα Μήτση – η γνωστή «μάνα» των «Δέκα Μικρών Μήτσων» που επανήλθαν πρόσφατα στις τηλεοπτικές οθόνες- και αφού κανείς δεν απαντούσε, έλεγε «άρα λογικό». Ετσι σκέφτηκε και ο… οικολόγος Γιάννης Τσιρώνης υπερασπιζόμενος το επιεικώς ανεκδιήγητο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δεσποζόμενα  (αλλά και για τα αδέσποτα) που τελικά απεσύρθη υπό το βάρος της κατακραυγής.

Πρώτοι από όλους αντέδρασαν οι φιλόζωοι που δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διάβαζαν το προταθέν κείμενο. Όσο όμως αποκαλύπτονταν μία-μία οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, η αγανάκτηση για το περιεχόμενό του γιγαντωνόταν και έβγαινε όχι μόνο από τα χείλη των πάντα ευαισθητοποιημένων -και κατά ορισμένους υπερευαίσθητων- ζωόφιλων, αλλά από όλους τους πολιτισμένους και υπεύθυνους πολίτες.

Από μία πιο προσεκτική μελέτη του νέου πονήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει σωρεία παράλογων διατάξεων που ουσιαστικά καθιστούν εγκληματία όποιον τολμά να φροντίζει ή να διασώζει ανυπεράσπιστα ζώα, όπως το άτυχο σκυλάκι που έγινε παιχνίδι στα χέρια των θρασύδειλων (αγροίκων) φαντάρων.

Σε δημοσίευμά της «Η Καθημερινή» παρουσίασε τα ποιο κραυγαλέα και προκλητικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα ανέδειξε η Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία:

1. Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!

2. Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.

3. Οποιος πολίτης ή σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπει ή φιλοξενεί ή διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.

4. Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των  δήμων -και μόνον εφόσον οι δήμοι το επιτρέπουν- θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τέλει παθητική.

Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των δήμων.

5. Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο δήμος.

6. Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κ.λπ. που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.

7. Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωικές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.

8. Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη ή φιλοζωική οργάνωση ή μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου καθώς χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.

9. Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο (!!!!)

10. Οσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον δήμο.

«Τι θα γίνονται τα ζώα αυτά αφού οι δήμοι δεν έχουν δομές;» διερωτάται η Σοφία Τζονίκη, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας. «Απλώς», προειδοποιεί, «θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο  ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των δήμων θα αποκλείεται από τις νέες προδιαγραφές που βάζει ο νόμος».

11. Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του! Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ.  Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολοσσούς, αλλά όχι 3 γάτες. Αν έχεις τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα πρέπει να διαλέξεις ποια θα κρατήσεις και ποιο θα αφήσεις για να μην εξοντωθείς στα πρόστιμα.

12. Επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων.

«Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία» τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση που διερωτάται «ποιο νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;»

13. Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.

Ειδικά για τις υποτιθέμενες υποχρεωτικές στειρώσεις, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει πως «πρόκειται για κανονική πλάνη. Είναι φοροεισπρακτικό μέτρο και δεν έχει στόχο την μείωση των αδέσποτων παρά αντιθέτως την ενθάρρυνση της ιδιωτικής εκτροφής με την εισαγωγή, πρώτη φορά στη νομοθεσία, της έννοιας της “διαιώνισης του είδους”  με 3 γέννες ανά νοικοκυριό για όσους έχουν αρσενικό και θηλυκό».

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα… τέλη!

Με το σχέδιο νόμου η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης επεκτείνεται και στα ζώα συντροφιάς, καθώς πλέον οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να εκδίδουν διαβατήριο για το ζώο τους, καταβάλλοντας 15 ευρώ, ανεξάρτητα αν πρόκειται  να ταξιδέψει ή όχι. Το διαβατήριο αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας που μέχρι σήμερα δεν κόστιζε τίποτα.

Η κυβέρνηση των πάσης φύσεως τελών (διανυκτέρευσης κτλ) δεν θα μπορούσε να αφήσει απείραχτη την αγορά προϊόντων για τα κατοικίδια (pet shop), καθώς στο ν/σ προβλέπεται η επιβολή τέλους ανά τεμάχιο!

Επιβάλλονται επίσης:

  • ειδικό τέλος 100 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν στειρώνει το ζώο του άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του δεν το ζευγαρώνει,
  • ειδικό τέλος εγγραφής στη βάση των δήμων για κάθε ζώο συντροφιάς.
  • υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα ζώα συντροφιάς. «Από πότε η αναγκαιότητά και συχνότητα ιατρικών εξετάσεων αποφασίζεται αυθαίρετα από τον υπουργό; Είναι θέμα καθαρά ιατρικό που αφορά τον θεράποντα κτηνίατρο», επισημαίνει η κυρία Μολφέση.
  • υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο στους σκύλους για λεϊσμανίαση (το γνωστό καλαζάρ). Σκύλοι που έστω και μία φορά παρουσιάσουν θετικό τίτλο θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά δύο φορές το χρόνο.
Και μείωση προστίμων για κακοποίηση

Από τα μελανότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι η μείωση των προστίμων για περιστατικά κακοποίησης στο μισό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια – Από 3.000 ευρώ, κατεβαίνουν στα 1.500.
  • Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη ή κυνομαχία – Από 10.000 ευρώ το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 εύρω.
  • Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά – Το πρόστιμο μειώνεται από τις 30.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ
Μετά την κατακραυγή το απέσυραν!

Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων και την κατακραυγή -εντός και εκτός συνόρων- για το απαράδεκτο περιεχόμενό του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέκρουσε πρύμναν και το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωσε επισήμως την απόσυρσή του (για να μελετηθούν, λέει, καλύτερα οι διατάξεις του…).

Το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Ισως τελικά και έχει τα όριά της  η προκλητικότητα και η γελοιότητα των κυβερνώντων!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...