225
Ο Φρόντε Μπεργκ σε δικαστήριο της Μόσχας, τον Απρίλιο | EPA

Ανταλλαγή κατασκόπων από τα… παλιά μεταξύ Ρωσίας, Λιθουανίας και Νορβηγίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 14:02
Ο Φρόντε Μπεργκ σε δικαστήριο της Μόσχας, τον Απρίλιο
|EPA

Ανταλλαγή κατασκόπων από τα… παλιά μεταξύ Ρωσίας, Λιθουανίας και Νορβηγίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 14:02

Σε μία ανταλλαγή κατασκόπων που θύμιζε τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου προχώρησαν την Παρασκευή η Ρωσία, η Λιθουανία και η Νορβηγία.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ντάριους Ζαουνίσκις, η ανταλλαγή έγινε σε μεθοριακό φυλάκιο του Καλίνινγκραντ, στη νότια Λιθουανία.

«Η επιχείρηση ανταλλαγής διεξήχθη με επιτυχία. Οι λιθουανοί πολίτες Ζεβγκένι Ματάιτις και Αριστίντας Ταμοσάιτις και ο νορβηγός πολίτης Φρόντε Μπεργκ έφθασαν στη Λιθουανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά τους, οι Λιθουανοί απελευθέρωσαν δύο ρώσους κρατούμενους για κατασκοπεία, τους Νικολάι Φιλιπτσένκο και Σεργκέι Μοϊσετζένκο, πρώην στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, που επέστρεψαν στη Μόσχα.

Οι δυο τους είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Λιθουανίας με την κατηγορία απόπειρας στρατολόγησης λιθουανών στρατιωτικών για να δίνουν κρατικά μυστικά στους Ρώσους.

Οπως γράφουν οι Times, ο 63χρονος Φρόντε Μπεργκ είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση, το 2017, στη Μόσχα, με την κατηγορία ότι έλαβε έγγραφα με απόρρητα μυστικά από ρώσο αστυνομικό. Ο Μπεργκ αρνήθηκε τις κατηγορίες, είπε ότι δεν γνώριζε ότι τα έγγραφα περιείχαν κρατικά μυστικά αν και παραδέχθηκε ότι εργαζόταν ως κούριερ για την νορβηγική αντικατασκοπεία.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ανταλλαγή κατασκόπων ήταν σύνηθης υπόθεση και γινόταν στη γέφυρα Γκλίνικε του Βερολίνου, γνωστή και ως «η γέφυρα των κατασκόπων». Η τελευταία γνωστή ανταλλαγή έγινε το 2010 στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όταν οι Αμερικανοί παρέδωσαν στους Ρώσους 10 πράκτορες σε αντάλλαγμα για τέσσερις Δυτικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...