342
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Toby Melville

Τζόνσον: Σε καραντίνα όσοι έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου για τις μεταλλάξεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 18:28
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/Toby Melville

Τζόνσον: Σε καραντίνα όσοι έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου για τις μεταλλάξεις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 18:28

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα βάζει σε καραντίνα, σε ξενοδοχείο, κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχονται από χώρες οι οποίες κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για COVID-19. Η απόφαση εντάσσεται στα αυστηρότερα μέτρα που έχει λάβει το Λονδίνο ώστε να αποτρέψει την εισαγωγή παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, τα οποία ενδεχομένως είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Το μέτρο αφορά ταξιδιώτες που έρχονται από 22 χώρες, όπου παραλλαγμένα στελέχη «παρουσιάζουν έναν κίνδυνο», όπως η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στη Βρετανία.

«Θα απαιτήσουμε από όλους όσοι φθάνουν και δεν μπορεί να τους απαγορευτεί η πρόσβαση, να απομονώνονται σε καταλύματα που θα παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για 10 ημέρες, χωρίς εξαίρεση», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ταξιδιώτες αυτοί θα παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο και θα «μεταφέρονται απευθείας» εκεί όπου θα περάσουν την καραντίνα τους, διευκρίνισε ο ηγέτης των Συντηρητικών.

Οσοι έρχονται στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από την Covid-19, πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να τηρούν καραντίνα δέκα ημερών. Ωστόσο, τα μέτρα δεν προχωρούν μέχρι του σημείου να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο όλες οι αφίξεις, μια πρόταση που είχε μελετηθεί, αλλά εν τέλει απορρίφθηκε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι η επαναλειτουργία των σχολείων, που προβλεπόταν για μετά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, θα μετατεθεί. Θα λάβει χώρα από τις 8 Μαρτίου, αν ο στόχος της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό 15 εκατ. ανθρώπων, που κρίνεται ότι ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, εκ των οποίων οι άνω των 70 ετών, έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχει επιτευχθεί.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων θα μπορεί να ξεκινήσει μια προοδευτική χαλάρωση του lockdown. «Αλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί θα αρθούν στη συνέχεια, στον βαθμό που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών προκειμένου να εξέλθει από την υγειονομική κρίση και να άρει τους περιορισμούς. Ως σήμερα, τουλάχιστον 6,8 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News