353
Υγειονομικοί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης περιμένουν να κάνουν μία από τις τελευταίες δόσεις του εμβολίου της Pfizer | REUTERS /Sergio Perez

Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 17:43
Υγειονομικοί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης περιμένουν να κάνουν μία από τις τελευταίες δόσεις του εμβολίου της Pfizer
|REUTERS /Sergio Perez

Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 17:43

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ρυθμό εμβολιασμού ήταν ενθαρρυντικά και φαινόταν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι η πολυπόθητη ανοσία, τουλάχιστον στις ευαίσθητες στον κορονοϊό ομάδες του πληθυσμού στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Δυστυχώς, όμως, αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλάζουν τον ρυθμό αύξησης της ανοσίας και αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα δημόσιας υγείας και στην παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 71 εκατομμύρια δόσεις επτά διαφορετικών εμβολίων σε 65 χώρες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ομως, οι αριθμοί που συλλέγονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Our World in Data θα σταματήσουν να αυξάνονται με την ίδια ταχύτητα, καθώς τα εμβόλια τελειώνουν.

Ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε διάφορες χώρες

Οι πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι πατούν φρένο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης εμβολίων είναι η Ισπανία και η Τσεχία.

Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν την Τετάρτη τους εμβολιασμούς της Covid-19 γι’ αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.

«Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη», δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους τοπικών Μέσων.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 άτομα. «Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε, ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», είπε.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει ήδη περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δόσεις σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα, όπως ωφελούμενοι οίκων ευγηρίας και υγειονομικοί πρώτης γραμμής και περίπου το 10% από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης, η κυβέρνηση σχεδίαζε να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε την Τετάρτη στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να αναστείλουν τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η Τσεχία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει παραπονεθεί για τις περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...