1012
Ο Μάικ Τζόνσον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το τελετουργικό σφυρί του προέδρου της Βουλής | REUTERS/Elizabeth Frantz

Σκοτάδι στη Βουλή των Αντιπροσώπων: Σκεπτικιστής για το κλίμα, εχθρός των αμβλώσεων ο νέος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 11:37
Ο Μάικ Τζόνσον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το τελετουργικό σφυρί του προέδρου της Βουλής
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Σκοτάδι στη Βουλή των Αντιπροσώπων: Σκεπτικιστής για το κλίμα, εχθρός των αμβλώσεων ο νέος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 11:37

Μέχρι την Τετάρτη, λίγοι ήξεραν τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Τζόνσον έξω από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία που εκπροσωπεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Τις τελευταίες ώρες όμως, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του Σώματος, αφού τον ψήφισαν 220 συνάδελφοί του, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής διεθνών ΜΜΕ, τα οποία παραθέτουν τις συχνά ακραίες απόψεις του.

Ο Guardian συγκέντρωσε τις θέσεις του νέου προέδρου της Βουλής σε θέματα όπως οι εκλογές του 2020, οι αμβλώσεις, η κλιματική κρίση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, στην οποία είναι αντίθετος, και σημειώνει ότι Δημοκρατικοί και ακτιβιστές εξέφρασαν την δικαιολογημένη ανησυχία τους.

Προσπάθησε να ακυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί υιοθέτησαν τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ ότι στις εκλογές του 2020 υπήρξε νοθεία και ότι πραγματικός νικητής ήταν ο ίδιος και όχι ο Τζο Μπάιντεν. Αλλά ο Τζόνσον ήταν ένας από τους πιο ακραίους, που στήριξε και τη θεωρία συνωμοσίας του στρατοπέδου του Τραμπ, ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα (δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια και φάκελοι στις ΗΠΑ), ήταν «πειραγμένα», ώστε να αλλάζουν τις ψήφους υπέρ του Μπάιντεν.

Ηταν επίσης ένας από τους 147 Ρεπουμπλικανούς που ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια, που έδιναν τη νίκη στον Μπάιντεν, δεν ήταν σωστά.

Ο ίδιος συνέταξε ένα υπόμνημα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ της πολιτείας του Τέξας που επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολιτείες-κλειδιά. Το υπόμνημα, σύμφωνα με ρεπουμπλικανό βουλευτή, που είναι δικηγόρος, ήταν αντισυνταγματικό. Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον κατάφερε να πείσει 125 συναδέλφους του να το υπογράψουν, χρησιμοποιώντας και εκβιαστικές μεθόδους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση.

Ηταν εκπρόσωπος μίας «οργάνωσης μίσους»

Πριν γίνει πολιτικός, ο Τζόνσον δούλευε στην ομάδα Alliance Defending Freedom (Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας), την οποία έχει χαρακτηρίσει «οργάνωση μίσους» το κέντρο που καταγράφει εξτρεμιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κέντρο αυτό, η οργάνωση ADF «υποστηρίζει την ποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, υπερασπίζεται την στείρωση τρανς ατόμων στο εξωτερικό, ισχυρίζεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι πιο πιθανό να είναι παιδόφιλοι και ότι η “ατζέντα των ομοφυλόφιλων” θα καταστρέψει τον χριστιανισμό και την κοινωνία».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης την Τετάρτη, αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι η ADF «είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις αφιερωμένες στην προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου για όλους τους Αμερικανούς».

Είναι αντίθετος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Τόσο σε πολιτειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ο Τζόνσον έχει στηρίξει προσπάθειες για να χάσουν τα δικαιώματα που έχουν κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Το 2016, καθώς έθετε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι «βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του “πολιτιστικού πολέμου” υπερασπιζόμενος τη θρησκευτική ελευθερία, την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και τις βιβλικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης του παραδοσιακού γάμου, και άλλα παρόμοια ιδανικά τα οποία δέχονται επίθεση».

Εκτοτε, ηγήθηκε των προσπαθειών για ένα πανεθνικό νομοσχέδιο, που θα απαγόρευε τη χρήση της λέξης «gay» (ομοφυλόφιλος) στα σχολεία και τη διδασκαλία θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ είναι αντίθετος με την παροχή συμβουλευτικής και ιατρικής φροντίδας σε ανήλικους που θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Την Τετάρτη, η διευθύντρια της οργάνωσης Εκστρατεία για την Ισότητα στον Νότο, δήλωσε: «Ο Τζόνσον έχει κάνει καριέρα επιτιθέμενος στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ σε κάθε ευκαιρία. Οι θέσεις του είναι εκτός επαφής με την ξεκάθαρη υποστήριξη της πλειοψηφίας για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα μας. Ο νέος ηγετικός του ρόλος είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη των επικίνδυνων προτεραιοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των κρίσιμων διακυβευμάτων για τη δημοκρατία μας -και για τους ΛΟΑΤΚΙ Αμερικανούς – το 2024».

Είναι ορκισμένος εχθρός των αμβλώσεων

Ο Τζόνσον έχει διατηρήσει σχετικά χαμηλό προφίλ στο Κογκρέσο, αλλά όταν πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση υπέρ των αμβλώσεων στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, ο Τζόνσον πανηγύρισε για «μια ιστορική και χαρούμενη ημέρα».

Αν και η υπόθεση Ντομπς κατά Τζάκσον επέστρεψε στις πολιτείες το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις αμβλώσεις, ο Τζόνσον έχει συνυπογράψει νομοσχέδια για την απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο.

Πριν την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε κάνει ακραίες δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Η υπόθεση Ρόου ενταντίον Γουέιντ έδωσε συνταγματική κάλυψη στην κατ’ επιλογήν θανάτωση αγέννητων παιδιών στην Αμερική, τελεία και παύλα. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ολοι εδώ αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τις βάσεις της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Αν είχαμε όλους αυτούς τους αρτιμελείς εργαζόμενους στην οικονομία, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Δεν θα υποχωρήσω», είχε πει.

Θέλει να περικόψει την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη

Ο Τζόνσον θέλει να περικόψει προγράμματα στα οποία βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις ΗΠΑ,

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει στις προεκλογικές του ομιλίες ότι θα τα προστατέψει, αλλά ο Τζόνσον ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν περικοπές.

Είναι αντίθετος στο διαζύγιο

Όταν παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Κέλι, το 1999, το ζευγάρι συμφώνησε σε έναν γάμο με «θρησκευτικό συμβόλαιο», έναν θεσμό που είναι νόμιμος μόνο στη Λουιζιάνα, την Αριζόνα και το Αρκανσα, μια συντηρητική χριστιανική ιδέα που καθιστά δυσκολότερο το διαζύγιο. Μιλώντας στην τηλεόραση, είχε πει: «Οι δικοί μου γονείς είναι χωρισμένοι. Οπως γνωρίζει όποιος το περνάει αυτό, αυτό ήταν τραυματικό για όλη την οικογένειά μας. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής του γάμου και της πίστης και όλων όσων τον συνοδεύουν, και έχω δει από πρώτο χέρι την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει το διαζύγιο».

Είναι σκεπτικιστής σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Το 2017, ο Τζόνσον δήλωσε στους ψηφοφόρους, στην πλούσια σε πετρέλαιο πολιτεία του: «Το κλίμα αλλάζει, αλλά το ερώτημα είναι, προκαλείται από φυσικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης ή αλλάζει επειδή οδηγούμε SUV; Δεν πιστεύω στο τελευταίο. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός παράγοντας».

Έχει επίσης αντιταχθεί σε προτάσεις για ένα Πράσινο New Deal και έχει ανακηρυχθεί «υπέρμαχος της ενέργειας» από την Αμερικανική Ενεργειακή Συμμαχία, μια δεξιά ομάδα που υπερασπίζεται τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Δημοκρατικοί και προοδευτικοί ανησυχούν

Την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί και οι προοδευτικοί σχολίασαν επικριτικά την εκλογή του Τζόνσον στην προεδρία της Βουλής, σημείωσε ο Guardian.

Ο Τόνι Κλαρκ, διευθυντής του παρατηρητηρίου Accountable, που ερευνά πολιτικούς και επιχειρήσεις, αποκάλεσε τον Τζόνσον «έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή που ηγήθηκε μιας απελπισμένης προσπάθειας να ανατρέψει τη δημοκρατία», είπε και τόνισε ότι το ιστορικό του σε ψηφοφορίες του Κογκρέσου, τον εντάσσουν στους πιο ακραίους της Ρεπουμπλικανικής ΚΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...