710
O Τζεφ Μπέζος πιστεύει ότι το κλειδί για να δημιουργήσει ο άνθρωπος αποικίες στο Διάστημα είναι η κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων πολύ ισχυρών πυραύλων τους οποίους προσπαθεί η διαστημική εταιρεία του να φτιάξει | Reuters/Twitter

Τζεφ Μπέζος: Διαστημικές αποικίες γεμάτες Αϊνστάιν και Μότσαρτ

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 12:43
O Τζεφ Μπέζος πιστεύει ότι το κλειδί για να δημιουργήσει ο άνθρωπος αποικίες στο Διάστημα είναι η κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων πολύ ισχυρών πυραύλων τους οποίους προσπαθεί η διαστημική εταιρεία του να φτιάξει
|Reuters/Twitter

Τζεφ Μπέζος: Διαστημικές αποικίες γεμάτες Αϊνστάιν και Μότσαρτ

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 12:43

Οι σύγχρονοι μεγιστάνες έλκονται πολύ από την ιδέα της απόδρασης του ανθρώπου από τα σύνορα της Γης. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δημιούργησε μια θυγατρική της Virgin, την Virgin Galactic η οποία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα του διαστημικού τουρισμού. Πριν από λίγα 24ωρα το σκάφος της εταιρείας με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες τουριστικές πτήσεις έξω από την γήινη ατμόσφαιρα πραγματοποίησε μια πετυχημένη επανδρωμένη δοκιμή. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας είναι θέμα λίγων μηνών για να ανακοινωθεί η έναρξη των… διαστημικών δρομολογίων.

Ο Ελον Μασκ με την υπερδραστήρια διαστημική του εταιρεία, την Space X, θέλει να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη πενταετία ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη. Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του πυραύλου και του σκάφους που θα στείλουν τον άνθρωπο στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο πλουσιότερος αυτή την στιγμή άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, οραματίζεται και αυτός την έξοδο του ανθρώπου από την Γη και την διαβίωση του σε άλλους κόσμους. Ο ιδρυτής του ιντερνετικού εμπορικού γίγαντα Amazon έχει δημιουργήσει την δική του διαστημική εταιρεία, την Blue Origin, με την οποία έχει θέσει ένα πιο ρεαλιστικό στόχο από ότι ο Μασκ. Ο Μπέζος πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε επανδρωμένες βάσεις και αποικίες στην Σελήνη και μετά να προωθηθούμε σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

«Αρχίζουμε πλέον να αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι η ζωή στην Γη έχει ημερομηνία λήξης. Θέλω η Blue Origin να συμβάλει στην αποίκηση του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες. Βέβαια μάλλον δεν θα βρίσκομαι στην ζωή για να δω να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει στην διαστημική βιομηχανία ο ίδιος δυναμισμός που είδαμε να αναπτύσσεται τα τελευταία 20 χρόνια στον χώρο του Internet όπου εμφανίστηκαν χιλιάδες εταιρείες η δραστηριότητα των οποίων οδήγησε σε εκπληκτικά αποτελέσματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε και στην διαστημική βιομηχανία ότι καταφέραμε σε αυτή του Internet. Η Blue Origin είναι απίστευτα σημαντική και σίγουρα η πιο σημαντική δραστηριότητα μου» είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ο Μπέζος αναφέροντας ότι θα επενδύσει στην Blue Origin ένα δισ. δολάρια με στόχο η εταιρεία να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη διαστημική πτήση αν είναι εφικτό ακόμη και μέσα στο 2019.

Ο διαστημικός πολιτισμός

Ο ιδρυτής της Amazon επανήλθε και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Daily Mail σε ομιλία του στο Yale Club της Νέας Υόρκης (την λέσχη αποφοίτων και σημαντικών προσωπικοτήτων του Πανεπιστημίου Γέιλ) o Μπέζος περιέγραψε το πώς οραματίζεται την παρουσία του ανθρώπου στο Διάστημα. «Το ηλιακό σύστημα μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία ενός τρισεκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν τότε χίλιοι Αϊνστάιν και χίλιοι Μότσαρτ και σκεφτείτε την δυναμική που θα έχει αυτός ο πολιτισμός και πόσο εκπληκτικός θα είναι. Σε ένα τέτοιο πολιτισμό θα ήθελα να ζουν τα εγγόνια και τα δισέγγονα μου. Οσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα σήμερα αλλά οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην Γη και θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να τους δώσουμε την δυνατότητα να μπορούν να ζήσουν και μακριά από τον πλανήτη μας» ανέφερε ο Μπέζος και μίλησε για το τι πρέπει να κάνουμε για να εγκαταλείψουμε με επιτυχία την Γη.

O Τζεφ Μπέζος οραματίζεται με την διαστημική του εταιρεία να στείλει ανθρώπους στην Σελήνη και αργότερα σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα

«Ενας τέτοιος πολιτισμός θα απαιτήσει την χρήση κάθε διαθέσιμης πηγής ενέργειας αλλά και του ορυκτού πλούτου που υπάρχει σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Ακούγεται πιθανώς ως ένας υπερβατικός στόχος αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Δεν μπορώ να πω αυτή την στιγμή ποια είναι όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αλλά είναι βέβαιο ότι το πρώτο και απολύτως απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε είναι να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε χαμηλού κόστους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους που θα μεταφέρουν ανθρώπους στο Διάστημα. Η δημιουργία τέτοιων πυραύλων έχει πολύ υψηλό κόστος και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από κάποιους ταλαντούχους ερευνητές σε κάποια φοιτητική εστία. Για αυτό η Blue Origin έχει στρέψει την προσοχή της σε αυτή την προσπάθεια. Εχω πολύ μεγάλη επιθυμία τα εγγόνια μας και οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε έναν τέτοιο διαστημικό πολιτισμό και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα την προσπάθεια» τόνισε ο Μπέζος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...