747
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή | SOOC

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 20:58
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
|SOOC

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 20:58

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων εμβάθυνε στα ελληνοτουρκικά και στη στάση της Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας με νόημα ότι «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω».

Όπως συμπλήρωσε “θα ασκήσουμε κριτική, θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες και τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε, Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα” και πρόσθεσε: “Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εσείς που με κατηγορήσατε τέλος, χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων. Εχετε το θράσος τώρα να μιλάτε για λαϊκισμό; Στα εθνικά θέματα; Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην παραίτηση Διαματάρη ασκώντας σφοδρή κριτική: “δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κύριος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα”.

Οι έξι προτάσεις μέτρων για τα Ελληνοτουρκικά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

-Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

-Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

-Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

-Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου…Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.

-Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.

-Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες.

Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, είπε πως ο κ. Θεοδωρικάκος αποδέχτηκε έστω και μερικώς τις δυο.

“Παραμένουν όμως δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα” και κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο είναι “ακριβώς η στάση που είχαμε απέναντι στους απόδημους τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση”.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...