782
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Γαλλία | Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες»

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 13:49
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Γαλλία
|Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες»

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 13:49

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε». Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κακή», επειδή κατά την άποψή του «δεν καλύπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων» και ότι «δεν είναι “ιστορική” αλλά ανισοβαρής».

Είπε ότι «η Γαλλία λαμβάνει πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και φρεγάτες από μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας το χρέος φτάνει στα 210% του ΑΕΠ, χωρίς καμία εγγύηση για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει» και πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες γάλλοι στρατιώτες και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται καν να μας στηρίξει εκτός χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι, ακόμα και αν έρθει τουρκικό ερευνητικό 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ανέδειξε και ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, που «αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας που η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί στην περιοχή της».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί «σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική», «σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, χωρίς σχέδιο και προτεραιότητες, που θυμίζει εποχές που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας», «σε μια συμφωνία με δυο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις». Είπε ότι αυτή η στάση είναι «βαθιά πατριωτική», «στάση ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και απέναντι στους κόπους του ελληνικού λαού» και δήλωσε αποφασισμένος «πολύ σύντομα, μια προοδευτική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή τη λάθος στρατηγική κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική και να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Οπως αναμενόταν, βέβαια, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μας εγκάλεσε ο Πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;».

Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε να πει: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες»· μια χαμηλού επιπέδου απάντηση στην ανάλογου επιπέδου ευφυολόγημα που είχε κάνει επιστρατευεύσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός για τον κ. Τσίπρα ότι «από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».

Ακολούθησε και άλλη χαμηλού επιπέδου παρατήρηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αγοράσει τις φρεγάτες τρεις συν μία «όπως τις πίτσες τα ντελίβερι μπόις».

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός;» Και αφού διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση αύξησε τις αμυντικές δαπάνες, ενώ μείωσε τις δαπάνες για την υγεία, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει «κάθε ευρώ» που δαπανάται.

Ρώτησε επίσης ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, σημειώνοντας ότι πέρα από τις φρεγάτες «για τις οποίες όντως υπήρχαν εισηγήσεις από το Πομελικό Ναυτικό», είναι και: οι κορβέτες, τα πρώτα 18 Rafale, «που πήρατε χωρίς να αποτελούν προτεραιότητα των ενόπλων δυνάμεων», τα επιπλέον έξι Rafale «που ανακοινώσατε στη ΔΕΘ χωρίς καν να το γνωρίζουν τα επιτελεία», η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα F-35 με τη προοπτική νέας αγοράς «πανάκριβων» αεροσκαφών, ο εκσυγχρονισμός επιπλέον αεροσκαφών F16 «με 700 εκατ. ευρώ αντί για 450 που προβλέπαμε εμείς», ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ «για 450 εκατ. αντί για 150 που προβλέπαμε εμείς».

Επίσης, μίλησε για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, σε συνεργασία με το Ισραήλ», που, όπως είπε, θα στοιχίσει κοντά στα 2 δισ., «ενώ εμείς είχαμε σχεδιάσει να αναπτυχθεί μόνο με δικές μας δυνάμεις με σχεδόν το ένα τέταρτο της τιμής». «Όλα αυτά τα προωθείτε με μια αγωνία να προλάβετε», σχολίασε. «Να καλύψετε εσείς, όσο ακόμη θα είστε στη διακυβέρνηση, τις πιθανές συμφωνίες για όλο τον εξοπλιστικό ορίζοντα των επόμενων δεκαετιών. Γιατί τέτοια βιασύνη;», ρώτησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...